A plázatavon úszkáló család sérült tagját nem szakítják el az utódoktól

2021.06.09. 15:16

Törött szárnnyal neveli nyolc fiókáját a hattyú

Eltört a szárnya a plázatavon élő egyik felnőtt hattyúnak. Mivel láthatóan képes az önellátásra, ráadásul párjával nyolc utódot gondoz, a szakemberek úgy döntöttek, nem szakítják ki a családjából, amíg a kicsik röpképessé nem válnak.

T. K.

Fotó: Tímár Kriszta

Igazi városi látványosság a plázatavon úszkáló hattyúcsalád. A szülőpárt és nyolc kicsinyüket főleg gyerekes családok látogatják nap mint nap, így hamar feltűnt, hogy az egyik felnőtt példány súlyos sérülést szenvedett. Jobb szárnya tehetetlenül lóg mellette a vízen, nyilvánvalóan eltört. Sokan aggódni kezdtek a ma­dárért, számtalan bejelentés érkezett róla a Kiskunsági Nem­zeti Parkhoz is.

Szakemberek azonban úgy látták jónak, ha egyelőre nem szakítják el a hattyúszülőt utódaitól.

– Természetesen megnéztük az állatot, és megállapítottuk, hogy viselkedése alapján nincs veszélyben, sérülése ellenére el tudja látni magát. A szaporulat érdekében ezért azt látjuk jónak, ha együtt hagyjuk a családot mindaddig, amíg a kicsik röpképessé válnak – mondta el lapunknak Puskás József természetvédelmi őr. A hattyúk ugyanis párban nevelik utódai­kat, és bár elképzelhető, hogy egy szülő egymaga is elboldogulna, nem kockáztatnak. A szakember hozzátette, az is kérdéses, hogy egyáltalán sikerül-e majd befogni a sérült állatot, nekik ugyanis például erre nincs is megfelelő eszközük.

A törött szárnyú madár egyébként aktívan táplálkozik, elfogadja a folyamatosan bedobált ételt. Puskás József azonban kiemelte, bár a hattyúk rendkívül jól alkalmazkodnak, az emberi élelmiszer nem tesz jót nekik sem.

– Ráadásul kaptunk már olyan bejelentést is, hogy a ke­­nyérdarabkákért vívott küzdelemben agyonverték a kiskacsákat. A hattyú agresszív más fajokkal, így az etetéssel nemcsak az ő egészségüket, hanem a tavon élő többi madár testi épségét és életét is kockáztatjuk. Ha tehát valaki mindenképpen etetni akarja őket, madártáplálékot adjon nekik, és ügyeljen rá, hogy a többi madártól legyenek elkülönítve – javasolta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában