Nándorfehérvári Emléknapok

2021.07.23. 16:27

A harang erősíti a magyarság és a kereszténység identitását – Fotók

565 évvel ezelőtt, július 22-én történt a nándorfehérvári diadal, amire ma a déli harangszó emlékeztet mindannyiunkat. Éppen ezért tegnap a harangokról tartottak konferenciát Szegeden. Elhangzott: a harang összeköti a történelmet.

Kiss Anna

Harangtörténeti konferenciát rendeztek a nándorfehérvári diadal 565. évfordulója alkalmából. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– A világ ősi elemei, a föld, a tűz, a víz, az ég, a levegő és az emberi erő mind szükségesek a harangöntéshez. A harang a teremtés továbbgondolása, mindaz, amit Isten megteremtett, éppen ezért minden harang hangja a teremtésről és az életről szól – mutatott rá Serfőző Levente oktatási helynök.

A Dóm Látogatóközpontban pénteken megszervezett harangtörténeti konferencián azt is kiemelte, érzelmeink kifejezésének egyik eszköze a harang, amelynek hangja közösségünk győzelmét, örömét, bánatát és veszedelmét egyaránt kifejezi.

– Hírül adja azt, ami a közösségünket átjárja. Ugyanakkor missziós eszköze az evangéliumnak, összeköti a történelmet és a nemzedékeket, valamint erősíti a magyarság és a kereszténység identitását

– hangsúlyozta.

A nándorfehérvári diadal 565. évfordulója alkalmából megrendezett eseményen a Dóm Látogatóközpont igazgatóhelyettese, Kiss Norbert arról beszélt, hogy a központ olyan hagyatéknak ad helyszínt, ami egészen az egyházmegyénk első püspökéig, Szent Gellértig visszanyúlik. Megjegyezte, hatalmas felelősség az, hogy méltó képviselői legyünk ennek az örökségnek és az élet minden pontján képviseljük azt.

– A harangokat pedig mindig is megszemélyesítettük, hiszen nevet adunk azoknak, megszenteljük őket és feliratokat teszünk rájuk, mert az örökkévalóságnak készítjük azokat – erről már Hatala Pál, a 129 éves Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke beszélt. Jelezte, a harangkészítők mindig megbecsült emberek voltak és bízik abban, hogy ez a jövőben is így marad.

A jelenlévők előadást hallhattak többek közt a déli harangszó történetéről, a Fogadalmi templom Hősök harangjáról, az alsóvárosi harangokról, valamint Csúry Ferenc harangjátékos óraművéről is, ami a Dóm téren látható, hallható ma is. A konferencián megemlékeztek az elhunyt harangkutatókról is: Patay Pálról, Kormos Gyuláról, Turok Margitról és Ughy Gabrielláról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában