Hiába levegőztetik

2021.07.08. 14:15

A lakók attól tartanak, hogy még büdösebb lesz a Zápor-tó vize

Hiába levegőztetik, büdösödik a víz, és üledék úszik rajta, panaszolták a Zápor-tó környékén lakók. Megtudtuk: a vízszint a kánikula és a kevés csapadék miatt lecsökkent, a Szegedi Vízmű Zrt. szakemberei ellenőrzik a tavat.

Munkatársunktól

Üledékes és néhol büdös a Zápor-tó. Lecsökkent a vízmennyiség a kánikula miatt, ellenőrzik a tavat. Fotó: Török János

– Már én is gondoltam rá, hogy készítek pár fotót, és beküldöm valahová

– mondta hétfőn kora este a Zápor-tó kis hídján egy kutyát sétáltató környékbeli nő. Azért néztük meg a tavat, mert olvasói jelzések érkeztek, hogy üledék képződik a víz felszínén, és egyre rosszabb a szaga. Mi is láttuk, hogy bár két helyen is levegőztetik a vizet, a vékony üledék ott van a legtöbb helyen.

A kis híd mellett döglött kacsa és döglött hal bomlik, a híd utáni elzártabb vízhez közelítve egyre büdösebb van. A lakók attól tartanak – derült ki a járókelőkkel beszélgetve –, hogy teljesen bebüdösödik a tó, és elkezdenek tömegével dögleni a halak.

Mi lehet a baj?

A szegedi záportározók a Szegedi Vízmű Zrt. kezelésébe tartoznak. Érdeklődtünk, hogy vajon mi lehet a probléma a vízzel, és lehet-e tenni vele valamit ebben a kánikulában. 2007-ben leengedték és kitakarították a tavat, 2008-ban lapunk is megírta, hogy a nagy meleg miatt elszaporodott egy mérgező bak­­tériumfajta a vízben, több tucat réce, béka és hal pusztult el. 2019-ben a környéken lakó olvasónk fotózott a tónál döglött halakat, kacsákat.

Üledékes és néhol büdös a Zápor-tó. Lecsökkent a vízmennyiség a kánikula miatt, ellenőrzik a tavat. Fotó: Török János

Nincs utánpótlás

A záportározó tavak, mint a tarjáni Zápor-tó is, fontos szerepet töltenek be a város területére hulló csapadék összegyűjtésében, tárolásában. Ezek a tavak az őket körülvevő területek csapadékainak természetes gyűjtőhelyei, és a mesterségesen épített csapadékvíz-elvezetőkön keresztül is ide folyik a csapadékvíz a környékükről, így a tó vizének természetes utánpótlását a csapadékvíz adja. Élővíz-utánpótlásuk általában nincs – foglalta össze válaszában általánosságban a Szegedi Vízmű Zrt.

A tarjáni Zápor-tó, mint megtudtuk, a többi záportározó tóhoz képest viszonylag kis vízmennyiségű, így vízminősége is sérülékenyebb.

Fokozott ellenőrzés

– A csekély vízutánpótlás és víztömeg miatt a rendszeres gondozás ellenére előfordulhat, hogy kibillen egyensúlyából a vízminőség, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minél ritkábban történjen ilyen eset – magyarázta a vízmű kommunikációs vezetője. A tározó friss vízzel való feltöltése és a levegőztetése június elejétől folyamatos. A kevés csapadék és az elmúlt időszakban tapasztalt kániku­­la miatt azonban

– bár a kút, amelyből friss vizet engednek a tóba, teljes kapacitással működik – lecsökkent a tóban a vízmennyiség, ami a vízminőségre is kedvezőtlenül hatott.

Ígéretet kaptunk, hogy a kö­­vetkező napokban a vízmű munkatársai ellenőrzést végeznek a tónál. Ha vannak, akkor kitakarítják a tóból a haltetemeket, valamint fokozottan ellen­őrzik a tó levegőztetését és a friss víz utánpótlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában