Hódmezővásárhely

2021.07.02. 13:48

A régészeknek mondtak köszönetet

T. Sz.

A tramtrain építésekor végzett munkájukért díjazták a régészeket. Fotó: Tornyai János Múzeum

Forrás: Tornyai János Múzeum

Az elmúlt évek közös munkáját emlékplakettel köszönték meg a STRam-TRain 2018 Konzorcium munkatársai a Tornyai János Múzeum kollégáinak, Csányi Viktornak és Szabó-Hubay Attila Győzőnek.

A tramtrain építésekor végzett munkájukért díjazták a régészeket.
Fotó: Tornyai János Múzeum

A tramtrain építésekor az intézmény munkatársai végezték a kötelező régészeti megfigyelést, régészeti és geológia fúrást, bontómunkákat, valamint a műszeres lelet- és lelőhely-felderítést. Főként a vá­­ros főbb közlekedési útvonalait és csomópontjait érintő főpályaszakaszon, ahol mintegy 3600 méter hosszan 3,5–15 méter széles, 0,95–1,2 méter mély árkot ástak Hódmezővásárhely két vasútállomása között.

A kivitelezéskor példaérté­­kű partnerkapcsolat alakult ki a régészeti szakfeladatokért felelős intézmény és a kivitelezést végző konzorcium között. A folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően a régészeti munka nem hátráltatta jelentősen az építkezést, ráadásul nem csak a kötelezően előírt kutatásokat végezték el. Csányi Viktor régész korábban lapunknak elmondta, a tramtrain beruházása kettészeli Vásárhely belvárosát, így pontosíthatták az ismert lelőhelyekről kialakított, mozaikos képet. Megfigyelhették a különböző rétegeket, az újkori feltöltéseket, azok vastagságát, esetleges pusztulását, az eltérő korok településszerkezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában