Angol-német tanári szakhoz kellett idén a legtöbb pont

2021.07.23. 09:48

A SZTE-n több mint 6 ezer új diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől

A Szegedi Tudományegyetem jogász képzésére könnyebb, orvosképzésére viszont nehezebb volt idén bekerülni, mint tavaly, legalábbis a ponthatárokból ez derült ki. A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Összesen több mint hatezer hallgató kezdheti meg szeptembertől tanulmányait az intézményben.

T. K.

Szeged – 2021.07.22. Pont Ott Parti a Dugonics téren. Kihirdették a felvételi ponthatárokat. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Csütörtök este minden felvételiző számára kiderült, bekerült-e az általa választott felsőoktatási képzésre. A ponthatárok kihirdetése után péntek délelőtt az Oktatási Hivatal központi tájékoztatóját követően sajtótájékoztatón értékelte a Szegedi Tudományegyetem vezetése a felvételi eredményeket. Fendler Judit kancellár, Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, a Tanárképző Központ főigazgatója, valamint Szakál Péter oktatási igazgató tájékoztatójából kiderült, összesen több mint hatezer hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre.

Pont Ott Parti a Dugonics téren.
Fotó: Karnok Csaba

Tavalyhoz képest 198 fővel nőtt az alap és 23 fővel a mesterképzésre felvettek száma: 3874-en alap, 879-en mester, 953-an osztatlan, 345-en pedig felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5098, önköltséges finanszírozási formában 953 új hallgató tanul majd szeptembertől az egyetemen. A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy nem a nappali tagozatos hallgatók létszáma növekedett, hanem a levelezőre és távoktatásra felvételt nyert diákok száma. A tavalyihoz képest 224 fővel többen kezdik meg ilyen képzési formában tanulmányaikat Szegeden.

A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Az angol-német nyelv és kultúra tanár szakra 472 pont kellett, magyar tanár, spanyol nyelv és kultúra tanár szakra pedig 469 pontra volt szükség. A BTK-n futó pszichológia képzésre is magas ponttal, 435-tel lehetett bejutni, ez azonban 2 ponttal kevesebb, mint amennyire tavaly volt szükség. Az ÁJTK jogász szakra jelentősen könnyebb volt bekerülni, mint előző évben, oda ugyanis 433 pont kellett, vagyis 15 ponttal kevesebb, mint tavaly. Az általános orvos képzéshez viszont 414 kellett, mely 12-vel több, mint az előző évi. A FOK-on a fogorvosképzésre 405 ponttal lehetett bekerülni, 3-mal többel, mint az előző évben. A GTK turizmus-vendéglátás szakon 1 ponttal kellett több, mit tavaly: ott 401 volt a határ, a gazdálkodás és menedzsmenten pedig 406, mely 6-tal több, mint az előző évi.

A nyelvvizsga mentességnek köszönhetően idén több hallgató nyert felvételt felsőfokú oklevél alapján számított pontokkal alapképzésre és mesterképzésre. Ennek és a munkaerőpiaci trendeknek köszönhetően, – amely szerint többen választják a munka melletti tanulást – jelentősen nőtt a levelező szakos és a távoktatást hallgatók száma is.

A felvételizők értesítését 2021. július 22-én este kezdte meg az Oktatási Hivatal SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával.

A Szegedi Tudományegyetem – zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek július 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról. A beiratkozást az idei évtől kezdve a Messengeren elérhető chatbot segít majd. Személyesen augusztus 28. és szeptember 3. között, előre egyeztetett időpontban kerül majd minderre sor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában