Nagyon oda kell figyelni!

2021.07.08. 12:44

Hőségben csökken a koncentráció és nőhet a reakcióidő

Beütött a kánikula, ami a közlekedőket is megviseli. Kísérti a hőmérő higanyszála a 40 fokot, és ami sok, az sok, még a légkondicionált autóban is.

Munkatársunktól

Nyáron mindig legyen víz az autóban. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A hőség mindenkit megvisel, ilyenkor közlekedni is kockázatosabb, mivel a nagy melegben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek és gyakran türelmetlenebbek.

Mire érdemes figyelni kánikula idején?

A tartós melegben a közlekedők között is megnőhet a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. Jellemző a koncentráció hiánya, ami a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok esetenként kapkodóvá válnak.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző lehet a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, nem néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne vezessen autót, légkondi nélkülit semmiképpen. Amennyiben feltétlenül szükséges elindulnunk, akkor csak kipihenten üljünk a volánhoz, álljunk meg gyakrabban felfrissülni.

Ha az autónk napos helyen parkol, indulás előtt szellőztessük át. Igyunk sok folyadékot, cukros üdítők helyett lehetőleg vizet, az autóban is mindig tartsunk belőle egy-két palackkal. Ne a legforróbb órákban induljunk útnak, ha tehetjük, inkább reggel utazzunk, amikor még nincs annyira meleg.

Nyáron mindig legyen víz az autóban.
Fotó: Frank Yvette

Sajnos minden nyáron többször előfordul, hogy gyereket vagy háziállatot hagynak a tű­­ző napon álló autóban. Ez életveszélyes, ugyanis a kocsi belső hőmérséklete rövid idő alatt elviselhetetlenül felforrósodik, és ehhez ráadásul nem is kell 35 fokos kánikula. Az autó ilyenkor kis üvegházként működik, és percek alatt szauna lesz belőle.

A katasztrófavédelem honlapján táblázatot is közöl arról, hogy 20 fokos külső hőmérséklet mellett a napon egy óra alatt 45 fokra tud felmelegedni az autó belseje. 32 foknál ez már 64, míg 38-nál – amire már volt példa idén – 70 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet a zárt kocsiban.

Egy váci hipermarket parkolójában egy kislányt zártak be nemrégiben az autóba, mert a gyerek nem akart bemenni a boltba. A kocsi pillanatok alatt felforrósodott, a kislány sírt és dörömbölt, amit szerencsére egy járókelő is észrevett, de nem sokkal később az anya is visszaért a kocsihoz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, soha, senkit ne hagyjunk az autóban a hőségbe. Akkor se, ha csak egy perce ugrunk ki valamiért, mert bármi közbe jöhet.

Menetszéllel

Ha kerékpárral közlekedünk, akkor nem tudjunk bekapcsolni a klímát, de ezt megfelelő tervezéssel, tudatossággal és néhány trükkel ellensúlyozhatjuk. Bringára is érvényes, hogy a reggeli, hűvösebb órákban tekerjünk, de az is sokat segíthet, ha nem a leggyorsabb útvonalon haladunk, hanem keresünk egy árnyékosabb, zöldebb alternatívát. Induljunk kicsit korábban, és tekerjünk lassabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában