a Mondolo Egyesület munkája

2021.07.03. 18:46

Költőhelyet készítettek a védett partifecskéknek

120 pár partifecske mellett 10 pár gyurgyalag is beköltözött a 45 méter hosszú homokfalba, amit a szegedi Mondolo Egyesület tagjai készítettek a madaraknak. A Kiskunsági Nemzeti Park bevonásával dolgoztak Dorozsmánál, de a pontos hely titok.

Farkas Judit

Nagy a forgalom a dorozsmai „fecskepartfalnál”, ahová 120 pár partifecske költözött be. Fotó: Tóth Gulyás Zoltán

Fotó: Tóth Gulyás Zoltán

A Kiskunsági Nemzeti Park számolt be a napokban egy sikeres civil kezdeményezésről. Védett parti fecskéknek ké­­szítettek költőhelyet Kiskundorozsma mellett, és a meredek homokfalba bele is fészkelt 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag. Nem véletlen, hogy ed­­dig nem hallottunk a Mondolo Egyesület projektjéről, azt ugyanis szándékosan tartották titokban. Nagyon fontos, hogy ne zavarják meg a madarakat a költési időszakban, ezért azt kérik, senki ne induljon el megkeresni a helyet.

Nagy a forgalom a dorozsmai „fecskepartfalnál”, ahová 120 pár partifecske költözött be.
Fotó: Tóth Gulyás Zoltán

A projektet szegedi természetfotós dokumentálja.

– Egy helyi földtulajdonossal vettük fel a kapcsolatot, aki tereprendezést tervezett a földterületén. Gyerekkori emléke volt, hogy a régi homokbányás időszakban nagyon sok partifecske fészkelt a környéken, ezt valósítottuk meg újra. Az ötletet madarász tagunk adta. A meredek homokfalat az egyesület tagjai készítették, a Kiskunsági Nemzeti Park szakértői segítették a munkánkat – foglalta össze Ézsiás Tamás a Mondolo Egyesülettől.

A fal 45 méter hosszú, bőven van még hely új lakóknak. Az egyesület tagjai minden évben megújítják, rendbe teszik majd, mielőtt a fecskék visszatérnek, és követik, mennyi költözik be.

Mindkét madár folyók meredek, leszakadó partfalaiba vájt üregben költött korábban, védve a ragadozóktól. Ezeket a partfalakat az áradások évről évre megújították, a folyók szabályozása miatt azonban egyre kevesebb a megfelelő. A partifecskék költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás – hívta fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park.

Tavaly, megírtuk, Mó­­rahalomnál tettek tönkre egy telepet régi homokbányánál, 150 fészek is elpusztulhatott. Nem is baj, ha ez a hely ti­­tokban marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában