A facsemeték is folyamatosan igénylik a vizet

2021.07.15. 11:31

Naponta öntözik a díszkerteket

Nap mint nap öntözi a szegedi környezetgazdálkodás a belvárosi díszkerteket, frissen telepített fácskákat, így tudják elkerülni, hogy elpusztuljanak a hőségben. A locsolókocsik, öntözőrendszer, vízkonnektor mellett lajtos kocsikkal is viszik a vizet, a legutóbbi hasonlóan meleg nyáron 19 millió litert kaptak a növények.

Farkas Judit

Belvárosi díszkert. Éjjel-nappal igényli a vizet a perzselő hőségben. Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Ahogy minden évben, idén is megírtuk, amikor elkezdték beültetni a színpompás nyári virágokat a szegedi belvárosi közkertekbe. Az egymást követő hőhullámok miatt – tapasztalhatják a kerttulajdonosok – szárad ki minden, nyilván ez alól a köztéri növények sem kivételek. Az érzékenyebb kertek, növények tönkremennek, ha nem jutnak elég nedvességhez.

– A belvárosi intenzív kerteknél, ahol van telepített öntöző­ren­dszer, abból éjjel folyamatosan kapják a vizet a növények, emellett slaggal is megöntözzük azokat – magyarázta Makrai László, a Szegedi

Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője.

Ahol a díszparkoknál, évelős kerteknél nincs öntözőrendszer, oda vagy a lajtos kocsi megy, vagy ha van kiépítve vízkonnektor, arról öntözik a növényeket. Az út menti cserjesorokat tudják úgy öntözni, hogy az út szélére irányítják a locsolókocsi vízsugarát – locsolókocsik is nap mint nap járják a várost. A facsemeték is locsolást igényelnek ebben az időszakban, a több száz telepített kis fa azonban pontszerűen helyezkedik el a városban. Mindenhová ki kell vinni a vizet nap mint nap tengelyen, kell hozzá sofőr, kocsi, technika, és egy ember, aki a slagot kezeli. Ha kifogy a tartály, el kell menni vízért a legközelebbi töltőpontra.

A 8 lajtos kocsi kapacitása 26 ezer liter. A locsoláshoz is ivóvizet használnak, a lajtos kocsikat ugyanis tilos nem ivóvízzel tölteni, mert ezeket szükség esetén a katasztrófavédelem is igénybe veszi. Ahol nincs kiépítve öntözőrendszer, mint a belvárosi köztéri kertek egy részénél, ott ezzel oldják meg a locsolást. A kiürült tartályt tűzcsapokról töltik, a vételezett vizet a Szegedi Vízmű Zrt. kiszámlázza a környezetgazdálkodásnak. A közkifolyók, más néven ivókutak nagy részét is a környezetgazdálkodás kezeli.

Az idei számadatokról még hiába érdeklődünk, hogy mennyi víz fogy el a hőségben. Az utolsó hasonlóan meleg évben, 2019-ben az automata öntözésből 15 millió liter vizet, lajtos kocsiból 4 millió litert kaptak meg a közterületi növények, hogy ne pusztuljanak el. A szökőkutakból 6,5 millió liter párolgott el, ennyit kellett pótolni. Az ivókutakból pedig 7 millió liter víz fogyott.

Belvárosi díszkert. Éjjel-nappal igényli a vizet a perzselő hőségben.
Fotó: Kuklis István

A nyolc lajtos kocsi kapacitása huszonhatezer liter. A locsoláshoz is ivóvizet használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában