Emléktáblát avattak

2021.07.15. 17:22

Nyomorban oktattak, mégis bajnokok kerültek ki a régi vívómesterek kezei közül – Fotók

Emléktáblát avattak a korábban a legendás Postás Vívószakosztály edzéseinek helyt adó Szegedi Postaigazgatóság Tisza Lajos krt. 45. szám alatti épületének falán Márki Ferenc, Tárkány-Szűcs Ferenc és Bánkuti Sándor honvéd vívómesterek, a Szegedi Postás SE egykori vívóoktatói tiszteletére.

Munkatársunktól

Szeged, 20210715. Szegedi Postás SE egykori vívóoktatói tiszteletére emléktáblát avattak a Tisza Lajos krt. 45. számú háznál. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Méltóan tisztelegtek az egykori Borsody-tanítványokról a helyszínen, emléküket pedig immár a felavatott tábla is megőrzi az utókor számára.

Az eseményen Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke felelevenítette a legendás egyesület sikereit, és a szegedi vívósport aranykorát méltatta.

Ezt követően felszólalt Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója és elnöke, aki „a legmagyarabb sport önzetlen szegedi szolgáihoz jöttünk tisztelegni” mondattal kezdte beszédét, és szenvedéllyel emlékezett meg a három legendás oktatóról.

– Azt gondolom, hogy amelyik fának nincsen gyökere, vagy azt nem ápolják, annak jövője sincsen

– kezdte lapunk azon kérdésére Máday Norbert, miszerint hogyan látja, a fiatal generációnak, akár a tanítványoknak mennyire lehet fontos a nagy hősökre való tisztes emlékezés.

– Ezek a korukban megbélyegzett, megtűrt, a társadalom peremére szorult emberek olyan nyomorban és szegénységben oktattak, hogy arra nincsenek szavak. Ennek ellenére sorra gyártották az olimpiai- és világbajnok sportolók tömegeit. Nekem nagyon sokat jelent, hogy ebből a szempontból az emlékállítással igazságot szolgáltathatok számukra

– tért ki rá a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója.

Az eseményen felszólalt még Zetényi Csukás Ferenc író, majd leleplezték és megszentelték az emléktáblát, végezetül pedig katonai kürtön adták elő a Magyar takarodót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában