Két és fél kilométer árkot készítenek

2021.07.22. 18:21

Százmillióból újítják fel Kövegy csatornahálózatát

Földmedrű árkot, betonteknővel bélelt árokszakaszokat és több tucatnyi betoncsövet építenek hamarosan Kövegy felszíni csatornahálózatába. Komoly összeget nyert a község infrastruktúra fejlesztésre.

T. A. P.

A Dózsa György utcában a hiányzó árkokat is megépíthetik az összegből. A Rákóczi, az Arany János, a Petőfi és a József Attila utcai árkok pedig mederlap burkolatot kaphatnak. Fotó: Tóth A. Péter

– 2010-ben a közmunkások se­­gítségével a főutcán betonos árkokat mélyítettek a be­­járóknál négy méter hosszúságú át­­ereszekkel. U alakú be­­tonelemeket is elhelyeztek akkor egy-egy méteres szakaszok mentén az árkokba. A Kövegyi-csatornába folyik az utcákról a víz, amely egészen a Marosig vezeti a csapadékot

– mondta el lapunknak Galgóczkiné Krobák Mária. A polgármester hozzátette, a mellékutcákban akkor nem végeztek ároképítési munkálatokat. Nagyon sok háznál az udvaron áll a víz egy-egy esőzés alkalmával. Ez azért nagy gond, mert a házak többsége földszintes, lábazati vízszigetelés nélküli parasztház, könnyen feláznak a falak.

Több megyei kistelepüléshez hasonlóan a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésre hirdetett pályázaton nyert Kövegy önkormányzata is támogatást. A csapadékvíz elvezetésének korszerűsítésére százmillió forint értékben önerőt nem igénylő forráshoz jutottak.

A Dózsa György, a Rákóczi és az Arany János utcában új, nyílt földmedrű árok kiépítése történhet meg, a Rákóczi, az Arany János, a Petőfi Sándor és a József Attila utcában a már meglévő földes árkok mederlap burkolatot kaphatnak. Földmedrű árkot 1350 méter hosszan építenek, beton mederlapokkal pedig 1048 mé­­ter hosszúságú szakaszt fognak majd kiburkolni, így összesen 2,4 kilométernyi árok épül 58 darab betoncső áteresszel.

A Dózsa György utcában a hiányzó árkokat is megépíthetik az összegből. A Rákóczi, az Arany János, a Petőfi és a József Attila utcai árkok pedig mederlap burkolatot kaphatnak. Fotó: Tóth A. Péter

Ahhoz, hogy a felesleges vizet meg tudják tartani, három vízvisszatartó műtárgy építését is tervezik, amelyekből mobil szivattyúk segítségével emelhető ki a víz egy része.

– Az elsődleges cél az, hogy a nagyobb mennyiségű csapadékvíz minél rövidebb idő alatt eltávozzon az árkokon keresztül a belterületről. Ezt segítik elő a betonelemek, amelyek nehezebben tömődnek el idővel. Az egész településen mű­­ködőképes vízelvezető rend­szer épül ki. A kivitelezési mun­­kálatok a sikeres közbeszer­zés után, jövőre kezdődhetnek

– részletezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában