Helyi közélet

2021.07.06. 16:55

Támogatják a névcserét

Nagyéren néhány éve, az irattár rendezésekor, előkerült egy üveg tinta, amit a rajta lévő pecsét szerint 1952-ben, vagyis abban az évben töltöttek meg, amikor a település nevét Nagymajláthról Nagyérre változtatták. Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere ezzel a tintával írja majd alá az első hivatalos dokumentumot, amikor a falu visszakapja a Nagymajláth nevet.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A napokban megérkezett a nagyéri önkormányzathoz a Miniszterelnökség Földrajzinév-bizottságának értesítése. A grémium a 114. ülésén foglalkozott Nagyér kérelmével, amiben a település történelmi nevének, Nagymajláthnak a visszaállítását kezdeményezték. A Koós Tamás elnök vezette bizottság támogatja, hogy Nagyér visszakapja a régi nevét. Egyben azt javasolták, kezdeményezzék a vasúttársaságnál a nagyéri vasúti megálló nevének Nagymajláthra való változtatását is.

Mint megírtuk, Nagyér képviselő-testülete úgy döntött, kezdeményezik a falu régi nevének visszaállítását. A települést Majláth Györgyről, a Temesvári Császári Kincstartóság adminisztrátorától, mostani szóhasználattal igazgatójáról, későbbi országbíróról nevezték el. Ő telepített 1843-ban a Szék­egyházi pusztára falut.

Ezt a nevet viselte a település közel 110 éven át.

A Rákosi-diktatúra helyi kiszolgálóinak azonban szúrta a szemét, hogy egy gróf­ról nevezték el a falut, ezért 1952. július 1-jén Nagyérre változtatták a nevét, a falu határában folyó Nagy-ér után.

– A Földrajzinév-bizottság véleményét is csatoljuk majd a Köztársasági Elnöknek címzett kérelmünkhöz. Bízunk benne, hogy engedélyezi a névváltoztatást – mondta Lőrincz Tibor polgármester, aki elővett a hivatali szekrényből egy 1 literes üveget.

– Ebben az üvegben, mint ahogy a címke is mutatja, tinta van. Néhány éve, az irattár rendezése közben találtuk. Akkor úgy gondoltuk, megőrizzük, emlék a múltból. Most, a reménybeli névváltoztatás kapcsán viszont főszerepet kap. A címkén látható pecsét szerint a tinta 1952-ből való. Abban az évben, július 1-jén vették el tőlünk a Nagymajláth nevet. Az ebbe a tintába mártott tollal szeretném majd aláírni a névváltoztatás dokumentumát. Utána a tintát, a kis tintás üveget és a tollat is eltesszük elmékbe – mondta Lőrincz Tibor.

Nagyéren egyébként még 21 olyan lakos él, akik Nagymajláthon születtek 1952. július 1-je előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában