falunap

2021.07.03. 13:07

A Gyüttmöntek nyerték a főzőversenyt Tápén – Fotók

Szombaton már a kora reggeli óráktól főttek a tarhonyás ételek a Tápéi Tarhonyafesztivál és Falunapon a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán.

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Nagy sikert aratott a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház udvarán szombaton rendezett, falunappal egybekötött hagyományos tarhonyafesztivál, melynek főzőversenyén 12 csapat vett részt. Kikötés volt hogy, az ételekben alkotórészként a tarhonyának mindenképpen szerepelnie kellett. A zsűri a Gyüttmöntek csapat Nyuszifül névre keresztelt produkcióját ítélte a legízletesebbnek.

– A tarhonyafesztivál főzőversenye már szombaton reggel 7 órakor elkezdődött, amire 12 csapat jelentkezett – mondta Széll Zoltán, a rendező Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke, közölve: szerinte tarhonyából mindenféle étel készíthető, de úgy látta, a bográcsokban most is hagyományos húsos étkek rotyognak.

– Gyermekkoromban nem szerettem a tarhonyát, de felnőttként a jó krumplis, hagymás, kolbászos verzió az egyik kedvencem lett – árulta el Széll Zoltán.

Hagyományos paraszttarhonyát – szalonnával, kolbásszal, krumplival – készített a Borszigeti Bányászok Baráti Köre, mely egykori olajbányászokból verbuválódott Orosházáról, Kardoskútról, Tótkomlósról és Szegedről, Wessenauer Péter, Barabás Tibor, Kiss Bálint és Takács Gábor személyében.

A házigazda Tápai Hagyományőrző Egyesület csapata is indult a megmérettetésen, akik úgy ajánlották, kínálták főztjüket, hogy „a szívünk-lelkünk benne van, meg egy kis hús”.

Király Mihályné Anci közölte: a tarhonya mindenre használható, főétel, köret, leves, de desszert, édesség és sütemény is készíthető belőle.

– Édesanyám belefőzte tejbe, megcukrozta, és mi kicsik rávetettük magunkat, mint a sáskák. Nagyon finom, igazi gyerekcsemege volt! – emlékezett.

Bármelyik bográcshoz, kondérhoz léptünk – ahogy azt Széll Zoltán is említette – a hagyományos, szalonnával, kolbásszal, különböző húsokkal, például csülökkel főzött tarhonyás ételekkel találkoztunk, más-más készültségi fokon, stádiumban. A Gyüttmöntek elnevezésű csapat – ugyanis 17 éve költöztek Tápéra – „szóvivője”, Szilágyi József elárulta a hozzávalókat: kettő-kettő füstölt és sima csülök, 2,6 kiló sertéslapocka, paprika, paradicsom, hagyma és 2,5 kiló tarhonya.

Nem véletlenek a nagy tételek, 20 főt vártak vendégségbe a fesztiválra. Harmadik helyet már szereztek a főzőversenyen, idén két helyet előrelépve nyert a Szilágyi József, Szilágyi Józsefné és Csikai Norbert alkotta trió.

A közönséget helyi zenészek mellett R. Kárpáti Péter, Gergely Róbert és Weisz Viktor szórakoztatta.

Az eseményen kiosztották a Tápéért emlékérmet, amit Szegedi László és Szegediné Sövényházi Erika tanárházaspár kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában