Mindszent

2021.07.30. 19:28

Több mint tízmillióból fejlesztik a kompot

Az 1977-ben gyártott mindszenti komp műszaki fejlesztésére, karbantartására is költi a helyi önkormányzat a pályázaton nyert 9,2 millió forintot. Jövő év végén zárulhat a projekt.

T. Sz.

Időjáráshoz és forgalomhoz is igazítják majd a komp felújítását. Fotó: Tóth Imréné

Az elnyert támogatási összeg valamivel több mint 9 millió forint, amelyet a kiírás feltételei szerint a mindszenti önkormányzat további tíz százalék önerővel egészít ki. Így a kompot a következő év végéig több mint tízmillióból újítják fel.

Mint azt Zsótér Gábor, Mindszent alpolgármestere lapunknak elmondta: az üzemeltetővel, Draskovits Artúrral egyeztetve állították össze a pályázati anyagot, annak műszaki tartalmát. Az elnyert összeget fenntartási-karbantartási, fejlesztési munkákra, illetve eszközbeszerzésre fordítják.

A jelenlegi mentőcsónakot például egy 6,2 m hosszú üvegszálasra cserélik.

Ahogy Draskovits Artúr lapunk kérdésére fogalmazott: bár szerencsére még soha nem kellett használniuk, a mostani, faszerkezetű csónak már elavult. Évente kátrányozták, cserélték a deszkáit, most a pályázati összegből egy gondozásmentes, szinte örök életű kishajóval pótolják.

Időjáráshoz és forgalomhoz is igazítják majd a komp felújítását. Fotó: Tóth Imréné

Az 1977-es építésű komp bár biztonságosan működik, megérett a korszerűsítésre: felújítják a feljáró kapukat, átfestik a komp víz feletti részeit, a korlátokat, kicserélik a kikötőláncot. Szintén felújítják a jelzőfényeket, a főkötél mostanra elavult csörlőjét, ezenkívül cserélik annak csigáit.

Tavaly már új főkötelet vásároltak, aminek idő előtti károsodását az új főcsigával előzik meg. Cserélik a kapuoszlopokat, valamint a 2019-ben már felújított révházat felszerelik egy 2,5/3,2 kW teljesítményű hűtő-fűtő split klímával.

A pályázati összegből évente megismételt karbantartási feladatokat és nagyobb fejlesztéseket is finanszíroznak. Konkrét időpontot még nem jelöltek ki, a szakaszokra bontott munkálatokat az időjáráshoz és a forgalomhoz igazítják. Egyelőre kora téli időszakkal terveznek, de ez addig változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában