A klinikai gyógyszerészek munkája egyedülálló

2021.07.07. 09:12

Van olyan gyógyszer klinikai kezelésekhez, amit csak Szegeden készítenek

Helyben oldják meg a személyre szabott gyógyítást, hiszen az egyedi betegséggel rendelkezők klinikai kezeléséhez Szegeden készítik el a kenőcsöket, oldatokat, kapszulákat és kúpokat. Sőt, az országban egyedül itt zajlik a vankomicin kapszulázása, ami a súlyos bakteriális fertőzésben szenvedők gyógyításában hangsúlyos.

Kiss Anna

Gyógynövények illóolaját is használják a kenőcsök készítésekor. Fotó: Török János

Már több mint 300 gyógyszer előirata van meg a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, melynek speciális laborjaiban a gyógyszerészek folyamatosan kenőcsöket, kúpokat, oldatokat, emulziókat és szuszpenziókat készítenek. Tehát magisztrális gyógyszereket állítanak elő, így tett hónapokon keresztül a Richter Anna-díjjal kitüntetett Szimpatikus Klinikusok csapatába tartozó Tóth Melinda és Selmeci Eszter is, akiket arra kértünk, hogy kalauzoljanak el minket a Szegeden zajló gyógyszerkészítésbe.

Magyarországon csak itt készül a vankomicin

Így tudtuk meg például azt, hogy az országban egyedül a megyeszékhelyünkön zajlik a vankomicin kapszulázása, ennek előállítására külön labort alakítottak ki, így a súlyos bakteriális fertőzésben szenvedőknek segíteni tudnak. Sőt, nemrégiben egy új, Magyarországon egyedülálló összetételű oldatot is kifejlesztettek a szegedi gyógyszerészek és kollégáik, ezzel a vaspótlást tudják elősegíteni.

De a gombaellenes készítményt tartalmazó szemcsepp is Szegeden készül, hazánkban jelenleg forgalomban nincs ilyen csepp, pedig a kontaktlencsét használóknak fertőzés esetén szükségük lehet rá.

Négy óra teljes védő­öltözetben

Eszter és Melinda elárulta, a szemcseppek és a kenőcsök minden héten hétfőn készülnek, erre azért van külön nap kijelölve, mert speciális védőöltözetben lehet csak dolgozniuk, a munka pedig legalább 3-4 óráig tart. Addig pedig senki sem veheti le a nadrágot, a felsőt, a hajhálót, a maszkot és a kesztyűt. Ráadásul ekkor nagy mennyiségben készül a kenőcs, akár 30-40 kilónyit is előállítanak egyszerre.

Gyógynövények illóolaját is használják a kenőcsök készítésekor. Fotó: Török János

Szintén meghatározó a helyben zajló gyógyszerkészítés például a leukémiás gyerekek kezelésében is, hiszen a szakemberek beszámolója szerint a jelenleg elérhető gyógyszerek mind nagy dózisúak, amelyek felnőtteknél alkalmazhatók, a gyermekeknek kevesebb hatóanyagra van szükségük. Így a klinikai központ gyógyszerészei csökkentik a hatóanyag mennyiségét, valamint annak érdekében, hogy könnyebb legyen bevenniük a kis betegeknek, szuszpenzióvá alakítják át.

Hozzátették: nemcsak a leukémia, hanem minden más betegség esetén is személyre tudják szabni a hatóanyagok mennyiségét a testtömegnek és az életkornak megfelelően.

Kérdésünkre elmondták, a kúpokból, a hűsítőkenőcsökből, a gasztroenterológiai beavatkozás előtti bélátmosóból, valamint a szájhigiéné fenntartásához szükséges oldatokból állítják elő a legtöbbet. Emellett pedig a fertőtlenítős és az antibiotikumos szemcseppből fogy a legtöbb, hiszen minden szemműtétnél szükség van ezekre.

Személyre szabott gyógyszerek

A gyógyszerészek leszögezték, a laborokban előállított gyógyszerek és készítmények a személyre szabott gyógyítást szolgálják, vagyis a szegedi klinikákon gyógyuló, egyedi betegséggel rendelkező személyeknek segítenek.

Tehát a különleges betegséghez és a páciens igényeihez igazítják a gyógyszer dózisát, ízét, méretét és szagát.

Mindemellett a gyógyszerészek feladata az is, hogy a gyári gyógyszerek hatástanának ismeretével foglalkozzanak, ez segít nekik abban, hogy ha egy betegnek új kezelésre van szüksége, akkor azt hozzá tudják igazítani a korábban kapott gyógyszereihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában