Homokzsákot is töltöttek

2021.08.07. 08:18

A kubikosok kemény munkájával ismerkedtek a gyerekek – Fotók

Az Ativizig Maros-toroki gátőrháza, a Vízügyi Történeti Emlékhely bemutatja a kubikosok életét, mindennapi használati eszközeit.

Munkatársunktól

A diákok ismerkedhettek a kubikosok nehéz munkájával. Fotó: ATIVIZIG

Az emlékhely udvarán lévő kiállításhoz kapcsolódóan interaktív elemeket hoztak létre, amelyeket a látogatók kipróbálhatnak. Az első gyermekcsoport tesztelhette a talicskázást, homokzsáktöltést, kubikoskunyhó-építést, ők a Somogyi-könyvtár által szervezett, „A víztől vett város – árvíz és újjáépítés” című helyismereti tábor diákjai voltak.

– A táborozó diákok kértek egy napot, amikor a Tiszával kapcsolatos érdekességekről tanulhatnak. Örömmel tettünk eleget a kérésnek, minden olyan alkalmat igyekszünk megragadni, amikor a folyóval kapcsolatos dolgokkal megismertethetjük a fiatalabb korosztályt. Bízunk abban, hogy a gyerekek magukévá tudják tenni a nálunk megtapasztaltakat, és idővel akár belőlük is megbízható vízügyesek válhatnak – mondta lapunknak Kozák Péter igazgató.

A látogatók megismerhetik a kubikosok nehéz életét és korabeli szerszámait. A érdeklődők kipróbálhatták az eszközöket, miután telelapátolták homokkal a kubikostalicskát, a töltésoldalra is feltolhatták. Az emlékhelyen kísérleti jelleggel működik a foglalkozás, csoportokat előzetes bejelentkezés alapján tudnak fogadni.

A diákok ismerkedhettek a kubikosok nehéz munkájával. Fotó: ATIVIZIG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában