Engedély kell a közterületi fa kivágásához

2021.08.25. 06:58

Másik gyümölcsfa nem ültethető a kiszáradt meggy helyére Szegeden

A közterületen álló élő fa kivágásának engedélyezése Szegedi Városüzemeltetési Iroda hatáskörébe tartozik, ám, ha az beteg, vagy balesetveszélyes, saját hatáskörben is eltávolíthatja a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. És helyette nem ültethetünk bármilyen fát a házunk elé.

Kovács András

Szeged, 2021.0727. Utcai gyümölcsfákat ki lehet-e vágni? Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Másfél évtizede szüretelem petőfitelepi, Pápai utcai házunk előtt, a közterületen álló két meggyfáról a termést, az egyik sajnos idén kiszáradt. Feleségem megkért, hogy csonkoljam, mert ráesik a viharban valamelyik vaskosabb ág egy autóra és baj lesz. Jobb a békesség, erőteljesen visszavágtam az ágakat, de apósi segítséggel kiemelni a földből már nem mertem, hiszen közterületen álló fáról van szó, ami információim szerint engedélyköteles.

Fotó: Frank Yvette

Megkérdeztem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, hogy egyáltalán csonkolhatam-e a fát balesetveszély miatt, illetve mi a szabályos eljárása egy ilyen kivágásnak? Ha kérvényezni kell, akkor van-e erre valami minta vagy űrlap, illetve mi a költsége, illetéke. Arra is kíváncsi voltam, ültethetek-e a helyére másik meggyfát, esetleg szilvát, vagy ez tilos és ajánl valamiféle fafajtát az önkormányzat?

A házuk előtt lévő fa közterületen van, melynek kezelése a társaságunkhoz tartozik. Kivágásának engedélyezése, amennyiben élő fáról van szó, és esetleg műszaki indokok miatt szükséges kivágni, a Szegedi Városüzemeltetési Iroda hatáskörébe tartozik

írta válaszában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Megtudtuk, a városüzemeltetéshez be kell nyújtani egy fakivágási kérelmet, ott a kolléga kiadja a határozatot, melyben leírja, hogy engedélyezi-e a fa kivágását saját költségen, vagy kötelezi a környezetgazdálkodást a kivágásra.

Ebben a határozatban írja elő a pótlást az önkormányzat, valamint határozza meg az ültetendő fa méretét és fajtáját vagy kéri fel társaságunkat, hogy javasoljunk fajt, de gyümölcsfa nem lehet köztük

írta a környezetgazdálkodás, hozzátéve, hogy ha kiszáradt, vagy beteg esetleg sérült, balesetveszélyes fáról beszélünk, ők külön engedély nélkül is kivághatják azt.

A pótlással kapcsolatban egyre többször keresik meg a lakók társaságunkat, hiszen az ültetésnél figyelembe kell venni a közművek védőtávolságát. Ezek, valamint Szeged Építési Szabályzatának betartásával lehet csak fát ültetni közterületen. Ezt kollégáink minden esetben E-közműtérképen ellenőrzik, és tájékoztatják az ügyfelet a lehetőségekről. Az ültetendő fa fajtájának ajánlásakor figyelembe vesszük a helyi adottságokat, meglévő fákat, továbbá, hogy van-e légvezeték a helyszínenírta válaszában Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

A város honlapján könnyen meg lehet találni a le is tölthető tájékoztatót, amely a fás szárú növények védelméről szóló 2008-as kormányrendelet alapján készült. Ez rögzíti, hogy a város közterületein fákat, cserjéket csak hatósági engedély alapján lehet kivágni. Kivéve a súlyos balesetveszély elhárítása, ám ezt utólag megfelelően dokumentálva be kell jelenteni Polgármesteri Hivatalba.

A kiszáradt és csonkolt kertvárosi meggyfa. Fotó: Frank Yvette

Az engedélyt megadó hatóság kötelezi a kérelmezőt a kivágott növény pótlására, erről fánál egy, cserjénél három éven belül kell gondoskodni. Ez nem történhet invazív fajokkal, így tiltott a fehér akác, az amerikai kőris és a mirigyes bálványfa – kivéve a kertészeti példányokat. De nem ültethető cserjés gyalogakác, a kései meggy, és a zöld juhar sem Szeged közterületein.

A kivágási engedélykérelmet a Városüzemeltetési Iroda Széchenyi téri ügyfélszolgálatán, vagy postai úton kell benyújtani, a szükséges űrlap ugyancsak megtalálható és egyszerűen letölthető a város honlapjáról. Ezen túlmenően a kivágási engedélykérelem ügyfélkapun keresztül, elektronikusan is benyújtható – az eljárás minden esetben illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában