A toplistán második a kereskedelem és marketing képzés, bronzérmes a pszichológia

2021.08.22. 11:00

Őrzi vezető pozícióját a gazdálkodási és menedzsment szak

Több mint hatezer hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre az idei, központi felvételi eljárás során. Idén a legnépszerűbb képzés a gazdálkodási és menedzsment szak volt, melynek ponthatára a szegedi egyetemen nem változott tavalyhoz képest. Ellentétben az általános orvos képzéssel, melyre idén jóval nehezebb volt bekerülni, mint 2020-ban. Lapunk csokorba szedte az idei, toplistás képzéseket és azok ponthatárainak változását az SZTE esetében.

K. K.

Több mint hatezer gólya kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen.

Forrás: SZTE

Fotó: Frank Yvette

Idén országszerte összesen több mint 112 ezer fő jelentkezett egyetemekre és főiskolákra. A jelentkezési statisztikák alapján megállapítható, hogy a tavaly dobogós szakok népszerűsége töretlen maradt.

Top 10

Ahogy 2020-ban, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment szakra adták be legtöbben a jelentkezésüket, mely képzés 2018 óta töretlenül vezet a népszerűségi toplistán. A rangsorban megőrizte második helyét a kereskedelem és marketing képzés, továbbá bronzérmét a pszichológia szak. A tavaly negyedik helyen álló mérnökinformatikus képzés egy helyet zuhant az idei listán, az ápolás és betegellátás szak előzte meg, mely két helyet lépett előre tavalyhoz képest. Az idei statisztika nagy meglepetése a turizmus-vendéglátás képzés volt, mely a tavalyi ötödik helyezése után idén mindössze a 11. legnépszerűbb lehetőségnek bizonyult. A 6. legnépszerűbb képzés a nemzetközi gazdálkodás, a 7. a pénzügy és számvitel, a 8. a programtervező informatikus, a 9. a kommunikáció- és médiatudomány, a 10. pedig a gazdaságinformatikus lett.

Legmagasabb pontszámok

A Szegedi Tudományegyetemre idén 6051 hallgató nyert felvételt a központi felvételi eljárásban, így az intézmény hallgatói létszáma 147 fővel bővült tavalyhoz képest. – Hat kar tudta növelni az elsős hallgatóinak számát. Többen nyertek felvételt az ÁJTK-ra, az MK-ra, az ETSZK-ra, a JGYPK-ra, a TTIK-ra és az MGK-ra is. Emellett a tanárképzés is sokkal népszerűbbnek bizonyult, mint az előző évben – tájékoztatott az intézmény közleményében.

Több mint hatezer gólya kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen.

A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Az angol-német nyelv és kultúra tanár szakhoz kellett a legtöbb, 472 pont. A magyar tanár, spanyol nyelv és kultúra tanár szakra pedig 469 pontra volt szükség a bejutáshoz. A bölcsészkaron futó pszichológia képzésre a tavalyihoz képest két ponttal kevesebb, de még így is magas pontszámmal, 435-tel lehetett bejutni. A kommunikáció- és médiatudomány szak ponthatára nem változott, ezúttal is 400 pont kellett a bejutáshoz. A jogász szakra tavaly 424, idén 433 pont kellett, a fogorvosképzésre tavaly 402, most 405 ponttal lehetett bekerülni.

A Gazdaságtudományi Kar két listavezető, slágerképzésének ponthatárai nem változtak. A gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szakokhoz ez alkalommal is egyaránt 400 pont kellett a bejutáshoz. Ugyanennyi pont kellett a szintén toplistás pénzügy és számvitel képzéshez is.

A legnagyobb változás az általános orvos szak ponthatára kapcsán figyelhető meg. A határ jelentősen, 12 ponttal emelkedett, tavaly ugyanis 402 pont elég volt, idén azonban már 414 pont kellett a bejutáshoz.

A BBMK-n az ének és operaének szakok, az ETSZK-n a gyógytornász és dentálhigiénikus képzések, a TTIK-n a biológia, a gazdaságinformatikus és a programtervező informatikus szakok voltak a legkeresettebbek.

Több mint nyolcezer gólya

A Szegedi Tudományegyetem a pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően új hallgatói számát több mint nyolcezer főre becsüli. Jelenleg, augusztus 16. és 19. között a pótfelvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények által egyes szakok esetében megkövetelt alkalmassági, gyakorlati vizsgák és – elsősorban mesterképzésekben – a felvételi vizsgák zajlanak. A pótfelvételi ponthatárokat legkésőbb augusztus 27-ig hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában