Ha tudnak, segítenek

2021.08.27. 17:12

Sokan keresik az áldozatsegítőket a SZIN-en

A szinte egész napos eső sem szegte a fesztiválozók kedvét pénteken a Szegedi Ifjúsági Napokon. Kicsit ugyan csendesebb volt a partfürdő napközben mint szokott, de estére helyreállt a rend. Az idei SZIN-re kitelepült a szegedi Áldozatsegítő Központ is.

Suki Zoltán

Szeged – 2021.08.12.26. Áldozatsegítő Központ sátra a Civil faluban a SZIN-en. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Arra volt jó a pénteki esős nap a Szegedi Ifjúsági Napokon, hogy az eddiginél is többen keresték fel a Civil faluban a segítő szervezeteket, így a szegedi Áldozatsegítő Központot is.

Kereszty Ágnes, a központ vezetője lapunknak elmondta, hogy már az első napon több mint száz látogatójuk volt, a fiatalokat láthatóan érdekli az, amivel foglalkoznak. Ráadásul a SZIN-en játékos formában mutatják be a munkájukat.

A központ standján vannak kvízjátékok, „tedd, ne tedd” szituációs játék, és több minden más mellett egy kincskereső is. Ez arról szól, hogy a partfürdő különböző pontjain egy QR-kóddal ellátott feladatot helyeztek el, amit a játékosnak meg kell oldania. A kérdések természetesen az áldozatsegítéssel kapcsolatosak, és aki elsőre nem boldogul vele, az persze könnyen kaphat segítséget.

Az esős időben többen keresték a Civil falut a fesztiválon. Fotó: Karnok Csaba

Aki pedig jól teljesített, ajándékot kap, és – ezt titokban eláruljuk – az is, aki csak egyszerűen felkeresi az Áldozatsegítő Központ sátrát. A központban többek között pszichológiai és jogi segítséget is kaphatnak, akik felkeresik őket, de akit például anyagilag semmiztek ki, az pénzügyi segítséget is kérhet. Ha kell, segítenek megírni egy rendőrségi feljelentést is.

Az Áldozatsegítő Központokat az állam azért hozza létre, hogy egy helyen, nyugodt környezetben tudjanak segíteni az áldozatoknak. Itt van idő végighallgatni az emberek problémáit, és személyre szabott segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik hozzájuk fordulnak.

A szegedi központban van egy úgynevezett Patrónus szoba, ahol például lepihenhetnek azok, akiknek hirtelen menekülni kellett otthonról, vagy éppen jogtalanul kitették az albérletéből.

Aki pedig magkapta az ajándékát a Civil faluban, az ma este Honeybeast, Horváth Tamás, vagy éppen a nagyszerű Fish! együttes koncertjén engedheti ki a gőzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában