Szeged

2021.08.30. 17:06

Színpompás tárlat nyílt az ukrán népművészet kincseiből – Galéria

Az ukrán népművészet remekeiből nyílt kiállítás hétfőn, a Somogyi-könyvtárban.

K. K.

A petrykivkai festészeti stílus legjellemzőbb vonása a virágok, szőlő és egyéb bogyók, madarak és emberek fantasztikus, meseszerű, színpompás ábrázolása. Fotó: Török János

A Vyshyvanka és Petrykivka című tárlat az intézmény ukrán nemzetiségi hónapjának nyitóeseménye, mely programsorozat keretében az ukrán előadó-művészet, mesekincs, hagyományok és gasztronómia érdekességeivel ismerkedhetnek meg a szeptember végéig zajló rendezvények résztvevői.

A kiállítás látogatói ízelítőt kaphatnak a petrykivkai díszítés színpompás világából. Ez az ukrán népi, dekorációs festészeti stílus a Dnyeper menti Petrykivka településen alakult ki, neve is innen ered. Eleven stílus, mely a falusi házak falának díszítéséből eredeztethető, és még napjainkban is új és új formákat ölt. A falak mellett a használati tárgyakat és az esküvői ládákat is e szemet gyönyörködtető motívumokkal díszítik. A stílus legjellemzőbb vonása a virágok, szőlő és egyéb bogyók, madarak és emberek fantasztikus, meseszerű, fantáziadús ábrázolása.

A megnyitón Balog István, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének tanácsosa és Sajtos-Zapotocsna Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. A tanácsnok beszédében az idei esztendő különlegességét hangsúlyozta.

– Szimbolikus jelentőségű év ez Ukrajna számára. Harminc évvel ezelőtt, augusztus 24-én Ukrajna végre visszanyerte függetlenségét

– közölte, majd a Vyshyvankát az ukránság genetikai kódjának nevezte, mely magában foglalja az ukrán történelmet, kultúrát, eszmeiséget. Ennek jegyében a tárlat másik része tájegységenként óriásplakátokon mutatja be az ukrán népviselet különlegességeit, továbbá a szegedi ukrán közösség tagjai által felajánlott, kézzel díszített ruhákat és használati tárgyakat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában