Magyarcsanád

2021.09.03. 17:08

Emléktáblát kapott az óvónő – Fotók

Szeptember 3-a óta márványtábla őrzi a helyi óvoda falán Gedeon Jerne emlékét, aki a falu első óvónőinek egyike, ráadásul költő és meseíró is volt, szakkönyveiből pedig még mindig fellelhető néhány az antikváriumokban.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A táblát az egykori magyarcsanádi óvodás, Bajnai István battonyai kanonok-plébános készíttette, aki személyesen is találkozott Jerne nénivel az 1960-as években.

Kassán született 1898-ban, Magyarcsanádra pedig Trianon után került,

feltehetőleg száz esztendeje, 1921-ben. Bajnai István azért gondolta, hogy emléket állít neki, mert kiderült, a faluban már csaknem elfelejtették.

– Ahogy az ember idősödik, egyre fontosabbá válnak a gyermekkori emlékek – vallotta meg a személyes motivációt. Az ünnepélyes táblaavatást azért pénteken tartották, mert Gedeon Jerne éppen ötven esztendeje, 1971. szeptember 3-án hunyt el. Az emléktáblát az adományozó Farkas János polgármester társaságában a helyi óvodások és az intézmény dolgozói előtt leplezte le.

Bajnai István azonban nem csak emléktáblát ajándékozott a magyarcsanádiaknak.

Gazdag gyűjteménye van kortárs festők műveiből, mert korábban nagyon sok tárlatot rendezett, illetve nyitott meg, és maga is tanult képzőművészetet. Ebből a kollekcióból hozott el most több mint húsz értékes darabot a községházára.

Mint mondta, az alkotások között nagyon sokféle van, ezért arra is alkalmasak, hogy diákok ezeken keresztül ismerjék meg a különböző technikákat, stílusokat. Farkas János polgármester, miután átvette a festményeket, azt ígérte, ezeket biztonságos helyen tárják a közönség elé, illetve az is biztos, hogy közülük néhány a polgármesteri hivatal falait ékesíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában