Teszteltük, hogyan zajlik a szakrendelés a szegedi ortopédiai klinikán

2021.09.28. 13:58

Két hónapot kellett várnunk a vizsgálatra

Hány telefonhívás szükséges, hogy időpontot kapjunk a szakrendelésre? Mennyit kell várni az ellátásra? Milyen szabályokat kell betartani a klinikán? – Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Orvosi vizsgálaton jártunk az SZTE Ortopédiai Klinikán.

Kiss Anna

20210908 Szeged Betegellátás Szegeden az új klinikán. Sorbanállás a betegfelvételnél, várakozás és betegellátás az Ortopédiai klinikán. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne érkezne olvasóinktól panasz arra vonatkozóan, hogy milyen nehéz bejutni a szegedi klinikákra, hiszen már az időpontkérés több napot vesz igénybe. Ráadásul csak hónapokkal későbbre kap a beteg időpontot. Éppen ezért úgy döntöttünk, teszteljük a járóbeteg-ellátást a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban.

Hónapok óta fennálló prob­léma miatt az Ortopédiai Kli­­nikán gyűjtöttem tapaszta­latokat.

Ahogyan minden szakrendelésen, úgy itt is elő­­jegyzés alapján fogadják a betegeket, sőt azoknak orvosi beutaló is szükséges, akik először mennek a klinika szakrendelésére. Így július 13-án időpontot kértem. A második telefonhívásra sikerült az egyeztetés, két hónappal későbbre kaptam időpontot. A járványhelyzet előtt is ennyi időt kellett várnom a rendelésre más klinikákon.

A telefonban már előre je­lezték, hogy a klinikára csakis maszkban, kézfertőtlenítés után léphetek be. Így tettem szeptember 8-án. Ezt egy be­tegfelvétel követte, ahol rögzítették az adatokat, megnézték a beutalót, majd a megfelelő szintre és ajtóhoz irányítottak. Bár a sor igen hosszú volt, 10-15 perc várakozás után megtörtént az adminisztráció, irány a harmadik emelet.

Az épületben számos helyen figyelmeztetik a betegeket arra, hogy kötelező a maszk viselése, valamint várakozás közben a másfél méteres távolságot is be kell tartani.

Jól látszik, hogy ezt mindenki megtanulta már az elmúlt 2 évben, mindenki ügyel rá a saját érdekében is. A beszélgetés persze nem marad el emiatt a betegek között, így tudtam meg azt a jelenlévőktől, hogy ők is 2-3 hónappal korábban kérték az időpontot, a rendelők előtti várakozásra pedig rá kell szánni 1-2 órát. Ők azt tapasztalták, hogy a műtétekre kell valamivel többet várni, többjüknél ez fél évet jelentett.

Az elmúlt időszakban több hónapos egészségügyi elektívellátás-leállítás történt, így a szakrendelésekre és műtéti ellátásra várakozók száma megnövekedett. A várakozási idők most már megközelítik a nyugati társadalmakban eddig is jellemzően fennálló várakozási időket. A pandémia miatt és a járvány megelőzése céljából továbbra is szakdolgozók és adminisztrátori munkakörben dolgozók nagy létszámban vannak állandó ki­­rendelésen, valamint a klini­kai központra háruló oltási fel­adatok miatt további orvos- és szakdolgozói kirendelések történnek, az ebből a két okból fa­­kadó emberhiány jelentősen lassítja a régi, megszokott gördülékeny munkafolyamatokat az egészségügyi ellátásban.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ tájékoztatása szerint egyébként a járványhelyzet miatt elköltöztetett klinikák legtöbbje visszaköltözött a régi helyére, augusztus végétől például az Arc-, Állcsont, és Szájsebészeti Klinika is új­­ra a II-es kórházban érhető el. Arról, hogy melyik szakren­delés hol található meg, a https://u-szeged.hu/szakk oldalon találhatunk információt, a felületen az intézmények elérhetőségei is láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában