Csongrád-Csanád megye

2021.09.12. 15:59

Közelgő határidő: kárenyhítési hozzájárulás

Munkatársunktól

Az ag­­rárkárenyhítési rendszer tagjainak szeptember 15-ig kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. Fontos, hogy ez a nap a Magyar Államkincstár számlájára történő beérkezés határideje, nem pedig az összeg feladásának, vagy a befizetés kezdeményezésének időpontja. Az Agrárminisztérium közleményében hangsúlyozta, az idei egységes kérelemben bejelentett területek mérete és a termesztett növénykultúrák alapján a gazdálkodóknak kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezett. Erről a Magyar Államkincs- tár júliusi határozatában már tájékoztatta az érintett gazdákat.

A szaktárca közleményé- ben jelezte: amennyiben a jel­­zett határidőig a Magyar Államkincstár számlájára nem érkezik be a hozzájárulás, úgy az érintett termelő az idei kárai után nem részesülhet juttatásban, függetlenül attól, hogy az egyéb támogatási fel­­tételek esetleg teljesültek. Ezen túl pedig a határidőig be nem fizetett hozzájárulást a kincstár később úgyis be­­szedi a gazdálkodótól. A termelők a 2021. kárenyhíté- si évben eddig több mint 375 ezer hektár területre jelentettek be kárt. A legnagyobb hányadra, 275 ezer hektár- ra aszálykárt, míg 39 ezer hektáron a jégeső pusztított, 30 ezren pedig a tavaszi fagy.

A határidőig be nem fizetett hozzájárulást a kincstár később beszedi a gazdálkodótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában