Nem egyeztettek a lakókkal a BMX-pályáról Vásárhelyen

2021.09.16. 14:00

Lakókörnyezetük miatt aggódnak

Előzetes egyeztetés nélkül a Hódtó utcai bérházak közelségében terveznek egy 1500 négyzetméteres BMX-pályát. Az érintettek a kommunikációt hiányolják és nyugalmukat féltik.

Tábori szilvia

20210915 Hódmezővásárhely A Hódtói úti BMX kerékpárpálya átépítés előtt. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A nyílt kommunikációt, a társadalmi egyeztetést hiányolják a tervezett BMX-pálya melletti bérházak lakói, a beruházásról szinte véletlenül értesültek. A lakóközösség álláspontját Martonosi János képviseli, és lapunknak is azt hangsúlyozta: nem a fiatalok, a sport, a mozgás, vagy konkrétan a BMX ellen akarnak fellépni. De az ott élőkben feszültséget okozott a váratlan hír, érthetően féltik a nyugalmukat, a közvetlen környezetük megszokott és ezáltal felborított rendjét. Tartanak at­­tól is, hogy csökken ingatlanjaik értéke. Ráadásul a kiválasztott terület sokak kikapcsolódását jelenti, részben ezt érzik veszélyeztetettnek a tervekkel.

Az Alföldi Kerekesek Egyesülete tizenötmillió forintos pá­­lyázatból mintegy 1500 négyzetméteres pályát tervez a Hódtó utcában.

A bemutatott látványtervek Martonosi János szerint kizárólag a beruházást mutatják be, azon nem is jelölték a közeli lakóépületeket, ahol nagyjából ötszázan laknak.

Szűcs Péter, a civil szerve­zet alelnöke kérdésünkre el­mondta, hogy a beadott pályázatban akkor az idő szűkössége miatt két ettől eltérő helyszínt jelöltek meg, ám már akkor jelezték az önkormányzatnak módosítási szándékukat. Mert sem a Klauzál utca végén, sem a Bibó Lajos–Janáky István utcánál lévő területek nem megfelelőek igazán.

Sok fiatal jár edzéseikre, több környező településről, így a fontos szempontok egyike, hogy könnyen megközelíthető, biztonságos helyen legyenek.

A különböző korosztályú sportolók jelenleg a Kása-erdő a tervezettnél jóval kisebb pályáján edzenek, hetente többször. Szűcs Péter szerint eleinte ott sem volt konfliktusmentes helyzetük, volt némi ellenállás, de látva hozzáállásukat, a rendezett területet, békésen megfértek a környéki lakókkal. Az éjszakai randalírozást, a hangoskodást maguk sem támogatják. Az új pálya megépítésénél is konfliktusmentes megoldásra törekszenek. Kezdésnek lakossági fórumot javasoltak a Kása-erdőnél.

Martonosi János abban bí­­zik, hogy az önkormányzat is érdemben reagál megkeresésére, illetve hogy konszenzusos megoldást találnak. A Hódtó utcai lakos szerint érthetetlen, hogy miért nem a közeli görkorcsolya-, illetve gördeszkapályánál lévő területtel terveznek, ahol akár egy extrémsport-centrumhoz is elegendő hely lenne, és a távolsága miatt a környéken élőket biztosan kevésbé zavarná.

A lakók aláírást gyűjtenek, hogy a több száz érintett család álláspontját figyelembe vegyék a beruházás megkezdése előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában