Helyi közélet

2021.09.17. 19:59

Szűz Máriát ünnepelték öt napon át Újszegeden – Fotók

Idén is megtartották a hagyományos Mária-napokat Újszegeden, a pénteki zárómisén a betegek szentségét is kiszolgáltatták. A szentmisét Kránitz Mihály mutatta be, aki arra kérte a híveket, hogy igyekezzenek Mária lelkülete szerint élni.

Kiss Anna

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Fotó: Frank Yvette

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia közösségének életében már régi hagyomány, hogy a Szűzanya születésnapját és névnapját Mária-napokkal kötik össze. Idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt egy héttel később, szeptember 13. és 17. között szervezték meg a programot. Volt például Rózsafüzér találkozó, énekes áhitatot tartott a Szent Cecília Énekkar, valamint Taize-i imaórát is szerveztek.

Minden nap 18 órakor más-más lelkipásztor mondott szentmisét, a zárónapon pedig Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora misézett. Kiderült, Kránitz Mihály több szállal is kötődik megyénkhez, hiszen résztvevője a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, valamint kispapként is járt itt, amikor katonai szolgálatra rendelték be és mezőgazdasági munkát kellett végeznie, méghozzá Szatymazon. Éjjelente a szegedi szemináriumban szálltak meg társával.

A professzor prédikációjában arról beszélt, hogy a híveknek is el kell sajátítania azokat az erényeket, amelyekre Pál apostol Timóteust kérte, vagyis a hitet, az életszentséget, a türelmet és a szelídséget ahhoz, hogy hiteles keresztény életet tudjanak élni. Szűz Máriáról azt mondta, hogy közülünk való volt, abban különbözött tőlünk, hogy a kegyelemből többet kapott és mi ezért nézünk fel rá.

Emlékeztetett, két liturgikus kör van, egyik a Krisztus-kör, míg a másik kör a Boldogságos Szűz Máriáé, amelynek utolsó napja a Fájdalmas Szűzanya napja, szeptember 15. Hozzátette, három szót érdemes megjegyezni a nap kapcsán, ez pedig a kereszt, a fájdalom és a szolgálat. Ezek mind jelen voltak Mária életében, aki együtt tudott működni Istennel, az Úr szolgálóleánya volt – tette hozzá.

Hangsúlyozta, Mária Jézus kísérője volt az üdvösség megvalósításában, csendesen, szolgálóleányként követte fiát a keresztig. Mária volt gyermeke első tanítványa és követője is. Kránitz Mihály figyelmeztetett, Mária vállalta az Istentől kapott küldetést, ezzel pedig kiérdemelte Isten különleges kegyelmét.

A pénteki szentmisén kiszolgáltatták a betegek kenetét is, melyben az idősek vagy súlyos betegséggel küzdők részesülhettek. A szentmisében közreműködött Kuzma Levente orgonaművész, aki orgonaversenyt adott a liturgia után, ezzel zárultak a Mária-napok Újszegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában