A legnagyobb kincsüket, az életüket áldozták fel

2021.10.06. 18:52

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékeztek – Fotók

A 172 éve kivégzett tizenhárom aradi vértanúra emlékeztek szerdán Csongrád-Csanád megyében. A nemzeti gyásznapon a szónokok arra emlékeztettek, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjai az életüket adták a hazáért, ezzel pedig az egész világnak példát mutattak.

Kiss Anna

Kiskundorozsmán a Dísz téren, a 2016-ban felállított kopjafánál koszorúztak és mécseseket gyújtottak a helyiek

Fotó: Torok Janos

A tizenhárom aradi vértanúról a megyeszékhelyen is megemlékeztek. A Fidesz szegedi szervezete az Aradi vértanúk terén lévő emlékműnél koszorúzott. Mihálffy Béla önkormányzati képviselő azt mondta, fejet hajtani jöttek a hős vértanúk előtt, akik nem hagyták veszni tisztességüket, a magyarság és a szabadságuk megmaradása érdekében az életüket is feláldozták. Hangsúlyozta, minden tiszteletet megérdemelnek, hiszen az emberi élet a legnagyobb kincs és ők ezt áldozták fel a jövő magyarsága érdekében.

A főhajtást követően Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke arra emlékeztetett, egészen a kommunisták hatalomátvételéig nemzeti gyásznap volt október 6., és bár utána is tartottak megemlékezéseket, de akkor a szovjet segítségre helyezték a hangsúlyt, nem a vértanú halált halt hősökre. Hozzátette, 2001-ben aztán újra nemzeti gyásznap lett október 6., ami azért is fontos, mert a mai fiataloknak is tudniuk kell azokról a megtorlásokról, amelyek annak idején történtek.

Bartók hangsúlyozta, ezt semmilyen formában nem szabad visszahozni, és bár nem várható az, hogy valakit fejbe lőnek vagy sortűzzel kivégeznek, de az ellenzék részéről hallani olyan kijelentéseket, hogy „a lámpavason fogtok lógni”, „ki fogunk semmizni titeket”, „el fogunk lehetetleníteni benneteket”. A Fidesz szegedi elnöke szerint ezek a szélsőséges kijelentések az 1849-es eseményekre emlékeztetnek.

A téren álló emlékműnél a szegedi önkormányzat is megemlékezést tartott, valamint a város képviseletében Osztróvszky József egykori polgármester szobránál és Kiss Ernő altábornagy emléktáblájánál is lerótták kegyeletüket.

Kiskundorozsmán a Dísz téren, a 2016-ban felállított kopjafánál koszorúztak és mécseseket gyújtottak a helyiek. Beszédet ezúttal a Jerney János Általános Iskola igazgatója mondott. Lázár Zoltán arra emlékeztetett, a 13 tábornok és Batthyány Lajos, miniszterelnök egy modern Magyarország alapjait fektették le Kossuth Lajossal közösen. Céljaikért készek voltak az életüket áldozni és a végsőkig küzdöttek azért, hogy hazánk egy önmagát kormányzó ország legyen, ezzel pedig az egész világnak példát mutattak – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában