Székelyudvarhely nem akar részt venni az ellenzéki kampányban

2021.10.26. 17:28

Elmarad Márki-Zay erdélyi útja

Nem mindenhol látták volna szívesen Erdélyben Márki-Zay Pétert, aki kedden indult volna háromnapos körútjára, amit Hódmezővásárhely fizetne. Székelyudvarhely első embere szerint a bejelentkező levélben a vásárhelyiek utaltak rá, hogy a polgármester miniszterelnök-jelöltként is tenné a látogatását. Az erdélyi túra a romániai Covid-helyzet miatt egyelőre elmarad.

Kovács Erika

Márki-Zay látogatása a járványhelyzet súlyosbodása miatt bizonytalan időre elmarad. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó: Török János

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere egy közösségi oldalon megjelentetett bejegyzésében kérdezte meg a helyie­ket, hogy fogadja-e a hozzá be­­jelentkező Márki-Zay Pétert. Később a posztot törölte, mivel, ahogy fogalmazott, a magyarországi ellenzékiek mocskolódó felületévé vált. Ezután írt egy másik bejegyzést.

Márki-Zay látogatása a járványhelyzet súlyosbodása miatt bizonytalan időre elmarad. Archív fotó: Török János

Nem kérnek a kampányból

– Márki-Zay Péter úr, Hódmezővásárhely polgármestere és jelenleg a magyarországi ellenzék összefogásának miniszterelnök-jelöltje egy munkatársának közvetítésével arról tájékoztatott, hogy városunkba is ellátogatna. Én Székelyudvarhely polgármestereként szívesen látok vendégül polgármestereket az anyaországból, vagy a világ bármelyik tájáról, de Márki-Zay Péter úr polgármesterként eddig egyszer sem jelezte látogatási szándékát Székelyföldre. Ezért gondoltam úgy, hogy mostani látogatását az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként tenné, annál is inkább, mert erre utalást tettek a bejelentkező levélben is – írta többek között.

– Válaszlevélben tájékoztattam Márki-Zay Péter urat, illetve azt a munkatársát, akinek közvetítésével üzent nekem, hogy nem szeretnénk részt venni az anyaországi ellenzék kampányában semmilyen módon – fogalmazott Gálfi Árpád.

Testvértelepülés lenne

A hódmezővásárhelyi városházánál érdeklődtünk a tervezett erdélyi körútról.

Arra voltunk kíváncsiak, hová látogatna el a polgármester, és mi az utazás célja? Van-e a körútnak köze a miniszterelnök-jelöltséghez és a kampányhoz, és mennyibe kerül ez a városnak?

A válaszra néhány napot kellett várnunk.

– Valóban erdélyi körutat szervezünk Márki-Zay Péter polgármesternek – írták a vá­sárhelyi önkormányzattól.

– Régi tervünk az, hogy testvérvárosi kapcsolataink ápolása érdekében és az idők folyamán Erdélyből és Románia más részeiből ér­kezett meghívásoknak eleget tegyünk. Ezt a tervet a Covid-helyzet tavaly felülírta. Most még a következő hullám érkezése előtt szeretnénk a körutat megvalósítani – ol­vasható pénteki levelükben.

Az erdélyi körúton a polgármester mellett Berényi Károly alpolgármester és Csirák Dal­ma sajtóreferens vett volna részt. Azt is írták, az útvonal és a forgatókönyv még alakulóban, ettől függ a végső költségvetés.

A vírus miatt mondták le

Az alakulóban lévő háromnapos erdélyi körút egyébként kedden kezdődött volna – ezt Márki-Zay Péter a vasárnapi élő videójában árulta el, de a romániai Covid-helyzet miatt bizonytalan időre elnapolták.

Utalt arra is, Kolozsváron két beszélgetése lett volna, amit a pandémia miatt lemondtak a szervezők.

Márki-Zay Péter azt is állította, a Fidesz zsarnokság alá vette az erdélyi magyar városokat, ezért nem mernek találkozni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével.

Sem az ominózus Székelyudvarhely, sem a polgármester által megemlített Kolozsvár nem testvértelepülése Hódme­zővásárhelynek.

A kérdés to­­vább­­ra is megválaszolatlan, Márki-Zay Péter miniszterel­nök-jelöltként kampányolt volna-e Erdélyben Vásárhely pénzén?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában