Traktorral és lóval is szántottak Balástyán

2021.10.02. 17:31

Érdekes és izgalmas események vártak mindenkit a balástyai szántóversenyen – Fotók

Huszonhét résztvevővel, köztük öt lóvontatta ekével rendezett szombaton szántóversenyt Balástyán az önkormányzat. A kilátogatókat más érdekes és tréfás programok is várták a helyszínen. A kisteleki Gémes Csaba három számot is megnyert, a hazaiak pedig négyben bizonyultak a legjobbnak.

Imre Péter

Szántóversenyt rendeztek a faluban, 5 lovas és 17 traktoros indult neki a feladatnak. Fotó: Török János TJ

Fotó: TOROK JANOS

Balástyán már a 9. „számozott”, vagyis sorszámos szántóversenyt rendezték, de – ahogy Ujvári László polgármester emlékezett – előtte még legalább hetet tartottak, így a szombati már a 16. volt.

Huszonhét nevező

Több kategóriában, kettő, három és négy fejes ekék, veterán traktorok és lófogatok mérkőztek meg egymással Balástyán, a forráskúti út és a régi felvásárló telep útjának kereszteződésénél, a vasúti átjáró utáni bal oldalon az önkormányzat által rendezett szántóverseny résztvevői. Huszonheten neveztek, köztük öt lófogat, amely manapság már ritkaságnak számít. A verseny tulajdonképpen már az előző napon, pénteken megkezdődött a parcellák kijelölésével.

Szántóversenyt rendeztek a faluban, 5 lovas és 17 traktoros indult neki a feladatnak. Fotó: Török János

Megfelelő helyszín

– Már több helyszínen is rendeztünk a falu környékén szántóversenyt, de ez az önkormányzati tulajdonú, jó infrastruktúrájú, jól megközelíthető terület megfelelő és a hagyományokhoz méltó

- említette meg Ujvári László. Míg beszélgettünk a résztvevők odaálltak a „rajtvonalra”, kijelölt parcelláiknál és várták a jelet. A Forma-1-re, illetve egyéb autós és motoros versenyekre hajazott az indítás, csak lámpák helyett zászlók voltak és a váltások között több idő telt el. Tehát a piros zászlót a sárga, majd a zöld követte – géppel emelték a magasba -, és utóbbinál kezdődhetett szántás.

Korábbi győztesek is akadtak a résztvevők között, akik Balástyán kívül Csengeléről, Dócról, Szatymazról, Kistelekről, Székkutasról, Pusztaszerről, Ópusztaszerről és Bordányból, vagyis főként a környékből érkeztek. A bordányiakat képviselte Tari Attila is, aki lovával, Szultánnal igyekezett szép, egyenes barázdákat húzni az ekével.

– Először indulok ilyen eseményen, és otthon is csak hobbiból szántunk lóval. A cél? Az 5. hely, azt biztosan megszerezzük

- közölte Attila, arra célozva, összesen öten vannak a lovas mezőnyben. Érdekes, különleges traktorokat is megcsodálhattak a veteránok között a kilátogatók, például az argentin Pampát és a magyar Dutrát.

A rendezők, id. Ördögh János, ifj. Ördögh János, Berta Tibor, Berta József, Kocsis László és Varga Zoltán a gyerekekre is gondoltak tréfás sorversennyel, ami közben kéz érintése nélkül kellett csokis palacsintát enni – hogy minél maszatosabbak legyenek -, ennek felnőtt változata hátratett kezekkel sörivás volt, de utóbbiakra traktorgumi forgatása is várt. A fő műsorszám és az ebéd után további játékos vetélkedések következtek: traktoros gyorsulás, gyors szántás és pótkocsi húzás.

Győztesek

A lovas kategóriát a pusztaszeri Csorba Ferenc, a veterán traktorokét a balástyai Bitó Tibor nyerte, a 2 fejes ekéknél Vermesi Ákos, a 3 fejeseknél ifjabb Böröcz László lett a legjobb, utóbbi kettő is helybeli. A traktoros gyorsulási versenyben az egyik rendező, ifj. Ördögh János győzött, míg a kisteleki Gémes Csaba három elsőséget zsebelt be, 4 fejes ékével való szántásban, valamint a gyors szántásban – meghatározott távot, kellő mélységben és időre – és a pótkocsi húzásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában