Egyre több a sajátos nevelési igényű óvodás Vásárhelyen

2021.10.22. 13:53

Ezekről a témákról esett szó a vásárhelyi közgyűlésen

Hódmezővásárhely közgyűlése pénteken összesen 22 nyílt és zárt napirendi pontot tárgyalt. Óvodáról, iskoláról, sportról, településképről és még sok minden másról is szó esett.

Kovács Erika

A közgyűlésen meghatározták a novemberi közmeghallgatás témáit is. Fotó: Kovács Erika

A közgyűlés meghatározta a novemberben megtartásra kerülő közmeghallgatás témáit. Horváth Zoltán képviselő a közétkeztetés átszervezését, Krupiczer Ferenc a város útjainak, járdáinak rendbetételét, zöldterületeinek fennmaradásával, átalakításával kapcsolatos kérdések megvitatását javasolta napirendre tűzni. Cseri Tamás és Lőkösné Nagy Sarolta pedig az önkormányzati- és egyéb ügyfélszolgálati irodák működését venné nagyító alá.

Tájékoztató hangzott el a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda 2020-2021-es nevelési évben végzett munkájáról is. Borsiné Csontos Ilona intézményvezető elmondta, az óvoda életére rendkívüli módon rányomta bélyegét a pandémia. Koordinálták a helyettesítéseket, biztosították az információáramoltatást. Mára az óvodák dolgozóinak körülbelül fele átélte a vírust. Szinte mindenki védett, átesett a betegségen, vagy oltott, vagy mindkettő.

A közgyűlésen meghatározták a novemberi közmeghallgatás témáit is. Fotó: Kovács Erika

A kitűzött céljaik nagy részét megvalósították, igaz a pandémia miatt nem óvodai szinten, hanem legtöbbször csak a csoportokban, a gyerekek részvételével, a szülők nélkül rendeztek programokat.

Most, az újabb hullámban a szülők egyre feszültebbek, mert már nincs szabadságuk. Az esetleges újabb fertőzésben érintett óvodák, amennyiben ez lehetséges, megszervezik az ügyeletet.

Az intézményvezető elmondta, az óvodai létszám 830-840 fő, a számított létszám ennél jóval több, 860-870. A különbséget a sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési-magatartási nehézséggel küzdő óvodások szorzója adja. Az SNI-s és beilleszkedési nehézséggel küzdő gyerekek száma évről évre egyre növekszik. Míg 2019-ben például 21 SNI-s és 16 beilleszkedési problémás gyermek volt a város óvodáiban, ez a szám 2021-ben már 43, illetve 30.

Az óvodavezető beszélt arról is, hogy jelenleg 1 pedagógusállás betöltetlen Hódmezővásárhelyen, de bő egy éven belül 7-8 óvodapedagógus megy nyugdíjba. Még nem tudják, hogyan töltik fel az állományt. Az alacsony fizetés miatt ugyanis vannak pályaelhagyók és olyan végzős hallgatók, akik eleve nem óvodában képzelik el a jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában