A futamidő maximum 25 év lehet, a felvehető összeg 70 millió forint

2021.10.11. 14:00

Fix kamatozású a zöld lakáshitel

Elindult a Zöld Otthon Program, az új hitel a környezeti fenntarthatósági szempontokat viszi a hazai lakáspiacra. Legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter energiaigényű új lakások és családi házak vásárlására, illetve építésére nyújtható maximum 2,5 százalékos kamatozású hitel.

K. A.

20200802 Szeged Segít a Délmagyar, Miért fogyasztóbarát lakáshitelt válasszunk? Képen: Új építkezés a Szent Miklós utcában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

– A feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és fogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie – mondta a múlt héten Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Pulai György MNB-igazga­­tó arról tájékoztatott, hogy a jegybank a zöld stratégiájának részeként, a Növekedési Hitelprogramon (Nhp) belül igényelhető hitel keretösszege 200 milliárd forint. A korábbi szakaszokhoz hasonlóan az Nhp Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos ka­­mat mellett hitelezhetnek to­vább a lakosságnak.

– A program keretében legalább BB besorolású, és legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter energiaigényű új lakások és családi házak vásárlására, il­letve építésére nyújtható hi­­tel, legfeljebb 70 millió forint összegben – sorolta a részleteket az igazgató.

A jegybank a hi­­tel­intézeti szektorral és a szakmai szervezetekkel egyeztetve alakította ki a feltételeket. Eszerint egy adós csak egyszer vehet részt a programban, korábbi hiteleket nem lehet becsatornázni az új konstrukcióba.

Az ingatlanvásárlásnak a lakhatást kell szolgálnia, befektetési célt nem finanszírozhatnak belőle. Fontos az is, hogy legfeljebb 25 éves futamidővel nyújtható hitel.

Pulai György ismertetése szerint a bírálati határidő vá­sárlás esetén maximum 15, építésnél pedig 25 nap. Létrehoztak egy honlapot is a részletes feltételekről, az mnb.hu/zold-otthon-program oldalon az érdeklődők minden szükséges információt megtalálnak.

Már több mint tíz bank je­lezte, hogy kínál ilyen hitelt, ebben a nagyobb kereskedelmi bankok vesznek részt, néhány közepes hitelintézettel. Arra vonatkozóan nincs még becslése az MNB-nek, hogy idén mennyi hitelt folyósíthatnak a bankok, de a program a 200 milliárd forintos keret kimerüléséig tart.

A K&H Bank közlése szerint az új lakáshitel iránt fokozott az érdeklődés, ami érthető, hi­­szen támogatott konstrukcióról van szó.

Hasonlóan magas, 70 millió forint maximális összegű és alacsony kamatozású támogatott lakáshitel eddig nem volt elérhető. Több ezer igénylőre számítanak, szerintük azonban arra még korai bármit mondani, mekkora lesz az átlagos hitelösszeg.

– Az OTP Bank ügyfelei ré­széről már a bevezetés előtt nagy volt az érdeklődés az új lehetőség iránt. Azt, hogy a kihelyezett lakáskölcsönökön belül mennyi lesz az új hitel aránya, még nem lehet tudni, de reményeink szerint folyamatosan növekedni fog – mondta Kormos Zoltán, a bank ingatlanhitelezésért felelős ve­­zetője.

– A Gránit Banknál is elérhető a Zöld Otthon Lakáshitel, amit bármely ingatlannal kapcsolatos finanszírozási célra igényelni lehet, azt akár telekvásárlásra is nyújtja a bank – hangsúlyozta Jendrolovics Péter. A lakossági üzletág vezetője hozzátette, az MNB kamatmaximumnál kedvezőbb kondíciókkal, a futamidő végéig fix 1,99 százalékos kamattal és folyósítási díj nélkül érhető el náluk az új hitel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában