SZTE-FOK

2021.10.29. 12:00

Magas színvonalú fogászati ellátást nyújtanak a hallgatók

Több évtizedes tradíciója van már a hallgatói gyakorlatoknak a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. A kedvezményesen igénybe vehető, magas színvonalú beavatkozásokról Baráth Zoltánt, a kar dékánját kérdeztük.

Kiss Anna

20211020 Szeged Ingyenes fogászati ellátást kapunk, ha a hallgatók gyakorlatára megyünk. Képen: fogorvosi vizsgálat Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– A tancélos betegkezelésnek számos előnye van, többek között az, hogy a különböző kezelések és a fogpótlások készítése kedvezményesebb áron vehető igénybe, hiszen nincs orvosi díj, valamint a pótlások technikai díja is jóval kedvezőbb – számolt be lapunknak Baráth Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

Hozzátette, a páciensek komoly előszűrést követően széleskörű tájékoztatást kapnak a hallgatói betegkezeléses gyakorlatokon való részvétel lehetőségéről és módjáról.

A gyakorlatok előre meghatározott menetrendben, hétről hétre ugyanabban az időpontban zajlanak, tehát a beavatkozások egy, a páciens számára is kiszámítható, jól tervezhető ütemben történnek.

A hallgatók által végzett ellátásra jelentkezni is lehet a kar telefonszámán, a 62/545-283-as számon.

Ötödéves külföldi hallgatók betegkezeléses gyakorlatán jártunk.
Fotó: Karnok Csaba

Baráth Zoltán hangsúlyozta, a hallgatók a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező oktatók felügyelete mellett dolgoznak, a beavatkozások minden egyes lépését, részfolyamatát a gyakorlatvezetővel egyeztetve, kizárólag az ő jóváhagyásukkal végzik. Ez a szakmai garancia biztosítja a hallgatói beavatkozások magas színvonalát. A páciensek kezelésében a negyed- és ötödéves hallgatók vesznek részt.

– Több évtizedes tradíciója van már a hallgatói gyakorlatoknak karunkon, ezek szigorú szabályok, szakmai protokollok betartásával zajlanak. A hallgatók minden félév végén átfogó értékelésen esnek át, és csak akkor kezdhetik meg a következő félévet, ha rendelkeznek a megfelelő kompetenciákkal. A fogorvosi diploma komplex tudást jelent, hiszen komoly elméleti és gyakorlati képzést kapnak a hallgatóink, akik az ötéves képzés sikeres befejeztével önálló munkavégzésre jogosultak. Mindez óriási felelősséget ró a képzőhelyekre, hiszen nekünk kell mindazokkal a szakmai kompetenciákkal, gyakorlati tudással felruházni a hallgatókat, amelyek képessé teszik őket arra, hogy magas színvonalú, önálló betegellátó tevékenységet folytassanak, amint kilépnek az egyetemi képzésből – magyarázta Baráth Zoltán dékán.

Rámutatott, a fogorvoslásban alkalmazott eljárások, eszközök és anyagok innovációja az elmúlt években hihetetlen mértékben felgyorsult, minőségi képzés pedig csak akkor biztosítható, ha ezeket az újításokat beemelik a képzési programba is. Éppen ezért a kar eszközparkját folyamatosan fejlesztik, hogy a hallgatók csúcstechnológiás berendezésekkel és kiváló anyagokkal dolgozzanak. Legyen szó részleges vagy teljes pótlások, hidak, koronák, tömések elkészítéséről, netán gyökérkezelésekről.

Mindemellett a Fogorvostudományi Karon olyan képalkotó diagnosztikai eszközökkel dolgoznak, amelyek a hagyományos vagy panoráma-röntgenképeken túl 3D-s felvételek készítését is lehetővé teszik, amely nagyban hozzájárul a sikeres gyökérkezelések kivitelezéséhez, de az implantáció tervezésnek is fontos eleme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában