Szeged

2021.11.06. 11:30

500 forintból és 8000 téglából épült a dorozsmai kápolna – Fotók

A kolerajárvány után építettek kápolnát a kiskundorozsmaiak 1858-ban 500 forintból. A Hősök ligetében álló épület nemzedékeket köt össze, homlokzatára pedig hamarosan két keresztet tesznek. Így a kolerában és a koronavírusban elhunytakra is emlékeztet majd a 163 éves kápolna.

Kiss Anna

Hosszú évek óta Annuska néni a kápolna gondnoka. 2012-ben egymillió forinttal támogatta a tető felújítását.Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– 1831. augusztus 4-én, amikor a kolerajárvány elérte Kiskundorozsmát, akkor naponta 10-15 halott volt, de volt olyan nap is, amikor 20 halottat vittek a temetőbe. Zokogás, remegés és félelem uralta az embereket, a templom pedig tele volt imádkozó dorozsmai­akkal, akik akkor ünnepélyesen fogadalmat tettek, hogy ha a Mindenható irgalmaz nekik és megszűnik a járvány, akkor kápolnát építenek a hétfájdalmú Szűzanya tiszteletére, akinek a közbenjárását kérték a kolera megszűnéséért. Csoda történt, szeptember 8-án, Kisasszony napján mintha elvágták volna, megszűnt a járvány. A dorozsmaiak pedig betartották, amit ígértek, 1858-ban megépült a kápolna – ismertette lapunkkal a dorozsmai Hősök ligetében álló kápolna történetét Szabó Zoltánné, a kápolna gondnoka.

Vandálok rongálták meg

Annuska néni beszámolt arról is, hogy a liget eredetileg temető volt, oda temették a járványban elhunytakat is, ezért épült oda a kápolna, amelynek tetején há­­rom kereszt állt.

Középen Jé­­zus keresztje, annak két oldalán pedig a két latoré, akiket egyszerre feszítettek keresztre Jézussal. Megtudtuk, ezek ma azért nem láthatóak ott, mert a kommunizmus idején lasszóval lerántották a vandálok, ahogyan Szűz Mária szobrát is, a kápolnához vezető út melletti stációkat pedig ledöntötték. Azokból csak egy maradt meg, ez látható a székelykapun átlépve a jobb oldalon.

Ugyanakkor a Dorozsmai Fü­­zetek tizedik száma szerint a ma látható középső kereszt sem az eredeti, erről a rajta lévő írás tanúskodik. Az áll rajta, hogy 1947-ben állíttatta Kálmán Lajos és felesége, Fodor Ágnes, viszont az eredetit, valamint a két lator keresztjét 1858-ban készítették el 250 forintból Lippán. Mindhárom kereszt Lajkó István adománya volt.

Kisteleki mester építette

A Maróti László által írt füzetből kiderült az is, hogy Lajkó István nemcsak a keresztekre adományozott pénzt, hanem a kápolna építésére is adott 30 forintot. Az egyházi épületet 500 forintért építette meg egy kisteleki mester. A kápolna építéséhez az ak­­­­kor még községként működő Dorozsma vezetése 8000 téglát, 2 öl homokkövet és 400 forintot adott, valamint Ökrös János 100 forinttal támogatta az építkezést.

 

A kápolnában egy oltár van a hétfájdalmú Szűzanya fából készült szobrával, amelyet a Mária Társulat készíttetett, míg a berendezéseket és a képeket közadakozásból szerezték be. Érdekesség, hogy az épületben nincs áram, a csillárban izzók helyett gyertyák vannak, ahogyan az oltáron is több gyertyát helyeztek el, így ezek gondoskodnak a fényről, valamint két ablak. Éppen ezért szentmisét, közös imát csak napközben tartanak ott.

Szabó Zoltánné elmondta, egy évben három alkalommal szoktak misét tartani a kápolnában, húsvét előtt a fájdalmas pénteken, halottak napjakor, valamint szeptemberben Kisasszony ünnepekor.

Emellett húsvéttól kora őszig minden vasárnap délután 4 órakor közös imát tartanak.

Felújítják és kereszteket állítanak

1858-ban Kovách Pál dorozsmai plébános áldotta meg a kápolnát, ezt követően pedig minden évben búcsút tartanak ott a szeptember 8-hoz, Kisasszony napjához legközelebb eső vasárnapon. Sztriha Kálmán, Dorozsma egykori plé­bánosa írása szerint régen az volt a szokás, hogy a búcsúi szentmisére a templomtól búcsúmenetben mentek a hívek a kápolnához, ma már ez a szokás nem él, az viszont igen, hogy az ünnepi szentmisén a kolerában elhunyt 317 dorozsmairól emlékeznek meg, valamint kérik a Mindenhatót, hogy óvja meg a dorozsmaiakat a járványos betegségtől.

A kápolna gondnoka beszámolt arról is, hogy idén először elsőáldozást is tartottak a ligeti kápolnánál. Szeptember 19-én csaknem 40 gyermek kapta meg a szentséget. Kérdésünkre elárulta, 2012-ben újították fel a kápolnát, akkor a tetőt és a csatornát is renoválták, amelyet ő 1 millió forinttal támogatott, az összeget örökségként kapta. Kiemelte, ezt a Jóisten úgyis visszaadja majd. Hozzátette, most újra ráférne már a tatarozás az épületre.

Ennek kapcsán Mihálffy Béla önkormányzati képviselő, az egyháztanács alelnöke jelezte, már dolgozik az egyházközség azon, hogy mielőbb megújuljon és szigetelést kapjon a kápolna. Hangsúlyozta, azért is tartják fontosnak, hogy megvalósuljon a munka, mert a kápolnát az ősöktől kapták és szeretnék megőrizni a jövő nemzedékének, hiszen Dorozsmán a templom és a kápolna is nemzedékeket köt össze. Megjegyezte, hamarosan két kereszt kerül a homlokzatra, amelyek közadakozásból készülnek, és amelyeket a koronavírusban elhunyt dorozsmaiak emlékére emelnek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában