Ösztöndíjat kapnak, laktanyákba látogatnak a honvéd kadétok

2021.11.11. 16:37

A diákok egy napra Gripen-pilótává váltak a Csonkában – Galéria

A Honvédelmi Minisztérium Médiakamionja járt vendégségben a Szegedi SZC Csonka János Technikumban. Ez egy többfunkciós, szórakoztató-ismeretterjesztő jármű, ami jutalomként érkezett az iskolába. A diákok ugyanis kimagasló eredményt értek el az „1000 év katonái” honvédelmi vetélkedőn.

Varga Lilla

Szeged – 2021.11.11. Honvédelmi Minisztérium bemutatója a Csonka János Műszaki Szakközépiskolánan. Képen: Vadászrepülő szimulátor. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A honvédséggel és a katonai hivatással ismerkedtek meg a diákok csütörtökön az iskolában. A Szegedi SZC Csonka János Technikum honvéd kadét iskola, azaz 2020 májusában a Honvédelmi Minisztériummal aláírtak egy együttműködési megállapodást.

Ösztöndíj is jár

– A helyi toborzó irodával, mint katonai támogatói szervezettel minden évben elkészítjük az iskola hazafias honvédelmi nevelési programját. Az iskolában a hazafias honvédelmi nevelés keretében honvédelmi alapismereteket tanítunk, továbbá szakköröket is tartunk – mondta Tóthné Biró Zsuzsanna, az intézmény igazgatója.

A résztvevő diákok számára kormányrendelet biztosítja, hogy tanulmányi eredményüktől függően havi 11.000, 22.000 vagy 33.000 forintos összegben Béri Balogh Ádám-ösztöndíjat kaphassanak. Az igazgatónő hozzátette, az első átutalások a napokban megérkeztek, a szeptember és október havi ösztöndíjakat egy összegben kapták meg a diákok. Az ösztöndíjprogramban részt vevő fiataloknak rendszeresen szerveznek laktanyai látogatásokat, kulturális és történelmi programokat, valamint versenyeken vesznek részt.

Légi élmény földön

Az intézmény tanulói az „1000 év katonái” elnevezésű, országos megmérettetésen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ennek a díjazásaként az iskola egy napra megkapta a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Nkft. által üzemeltetett Médiakamionját – fogalmazott az igazgató. A fiatalok kipróbálták a Gripen-szimulátort, ami különleges élményt nyújtott számukra, ugyanis virtuálisan megtapasztalhatták, hogy milyen lehet a felhők fölött egy vadászbombázót irányítani. Ezalatt a helyi toborzóiroda kollégái a katonai életpályáról beszélgettek a diákokkal.

Vár a sereg

– Remélhetőleg a jelenleg is tartó egyeztetések után, a későbbiekben légijármű-szerelő képzést is indítunk. Így a nálunk tanuló gyerekek némi továbbtanulással, specializálódással repülőgép-szerelővé válhatnak – hangsúlyozta Tóthné Biró Zsuzsanna. A fiataloknak a katonai életpályát is választhatják. A helyi toborzóiroda képviseletében a honvédek részletes tájékoztatást adtak a diákoknak a képzésekről, lehetőségekről, valamint több honvédségi eszközt is bemutattak neki.

Utánpótlásra vár a légierő

A végzős közlekedésgépész és gépjármű-mechatronikai technikus tanulók tanulmányaik beszámításával légijármű-szerelő technikus képzésen vehetnek részt. Sebők Krisztián, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülő műszaki szakembere, a repülős képzés szépségeiről, valamint annak lehetőségeiről tartott előadást az iskola diákjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában