Ma már csak 20 százalék a fertőtlenítők aránya

2021.11.12. 19:39

Az elejétől nézhettük végig a gyártási folyamatot a Florinnál – Fotók

Öt helyszínen fogadtak péntek délután és este a Gyárak Éjszakája című programban látogatókat Csongrád-Csanád megyében, lapunk a szegedi Florin üzembejárásán csatlakozott az egyik csoporthoz. Az alapanyag beérkezéstől kezdve kísérhettük végig a teljes gyártási folyamatot.

Kovács András

Óriási volt az érdeklődés a Florinnál, négy órakor indult az első turnus, este 8-kor az utolsó, az első kettő és befejező három a maximális, 20 fős létszámmal. Családok is érkeztek, kisebb, nagyobb gyerekekkel, Nógrádi Norka például édesanyjával, Szénási Mónikával. Az elméleti gyárbemutató és a munkavédelmi felkészítés után beöltöztek a látogatók, és az alapanyag bekeverésétől végigkísérték a gyártást.

Látogatók a Florin üzembejárásán. Fotó: Karnok Csaba

Flakonfújó

László Jenő fejlesztési csoportvezetőtől megtudtuk, volt olyan rekord hét a járvány csúcsán, amikor 360 tonna lédig termék készült, szinte kizárólag csak fertőtlenítő. Kis kiszerelésben most is töltötték az egyik soron, de a elmúlt hetek termelésének már csupán 20 százaléka volt fertőtlenítő. Egy másik csarnokban kozmetikai termékek készültek, egy harmadikban, az aeroszol üzemben pedig éppen légfrissítőket töltöttek.

Az elejétől nézhettük végig a gyártási folyamatot a Florinnál. Fotó: Karnok Csaba

Vannak már flakonfúvó gépei is a Florinnak, a járványban akkora volt a flakonhiány, hogy ezeket a gépeket meg kellett vásárolni, hogy biztonságos legyen a gyártás. Az egyik látogatóbarát programpontban mindenki magának készíthetett kézkrémet, amit haza is vihetett. Egészen pontosan saját ízlése szerint illatosíthatta az előre kikevert alap „kencét”. Egy úr – ahogy a sorok írója is – az illatosítást inkább a szakértő belsős hölgyekre bízta.

Szappanfőzés

Florin története az ötvenes évek végéig nyúlik vissza: ekkor kezdtek el Szegeden szövetkezeti formában szappanfőzéssel foglalkozni, amit később más kozmetikai termékek követtek. A rendszerváltásra már a három nagy magyar háztartásvegyipari és kozmetikai gyártó egyike volt, de idővel lemaradt a versenyben, 2011 végére fizetésképtelenné is vált. Ekkor érkezett a vállalathoz a szakmát és a piacot jól ismerő Barta Attila. A Florint eredetileg bérgyártással akarta megbízni, ám végül megvásárolta a nagy múltú, de veszélybe került társaságot. 2015 már szerény nyereséggel zárult, 2018 óta pedig a kétmilliárd forintot is meghaladta az árbevétel. Ilyen fejlődési szakaszban találkozott a cég a 2020 tavaszán kirobbant koronavírus-járvánnyal.

Rekord építkezés

Évtizedek óta gyártanak kéz- és bőrfertőtlenítőket Brado márkanéven. Ezek forgalma már 2020 februárjában elkezdett nőni, tavasszal gyakorlatilag kilőtt – tavalyi árbevételük 6,5 milliárd forintra ugrott. Az idei várhatóan 4 milliárd körül alakul, a 2020-as év és a tempó egy ideig megismételhetetlen. Bevezették a 24 órás műszakokat, minden más termékkel leálltak, hogy az összes soron csak fertőtlenítőszer menjen. Négymillió liter készült belőle a Florin Zrt. szegedi gyárában, és 17 millió darab termék került a kórházakba, közintézményekbe, iskolákba, valamint a boltokba.

Néhány hét alatt létrehoztak egy olyan új gyártócsarnokot és kapacitást, amely normál esetben akár egy évig is eltartott volna. Tavaly év végén belevágtak a komplex fejlesztés második ütemébe, ennek eredményeként 2021 júniusára elkészült a második csarnok, amelybe automatizált gyártósorokat is beszereztek. A Florinnak jelenleg 110 dolgozója van, ez a termelési csúcsok idején 200-ra is nőhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában