Szeged

2021.11.30. 17:42

Bemutatták Haág Zalán könyvét Szegeden

Már korábban megjelent, de a koronavírus-járvány miatt csak most tudták bemutatni Haág Zalán István, Ifjúsági mozgalmak a szegedi felsőoktatásban az 1956-os forradalom előtt, alatt, után című könyvét. A rendezvényt kedden tartották a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

S. Z.

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont tanácsadója és a könyv kiadója a megnyitó beszédében elmondta, hogy a könyv egy egyetemi szakdolgozatként, kutatásként indult. Szerinte jelenleg az 1956-os szegedi egyetemi mozgalmakról ez a legátfogóbb írás.

A megtorlások kezdetének 65. évfordulójára időzítve bemutatott kötet egykori visszaemlékezésekre, soha nem publikált belső jelentésekre, egyéb dokumentumokra is építve rajzolja meg a korszakot.

A forradalmárok mellett interjúkban megszólalnak az egykori kommunista fiatalok is, akik a „másik” oldalon álltak, és az egykori hivatalos és bizalmas dokumentumokban szereplő adatok ütköztetése történik a tényekkel és történészi értékelésekkel.

A kötet függeléke pedig 260 egyetemi polgár nevét és a rájuk kiszabott szankciót tartalmazza. Ők az 56 utáni megtorlás áldozatai, akiket az 56-os szerepük miatt sújtottak büntetéssel. Soha ennyi név nem jelent még meg ezzel összefüggésben, ez eddig a legteljesebb ilyen felsorolás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában