Az előlapon az SZTE központi épülete, a hátlapon Szent-Györgyi Albert portréja látható

2021.11.12. 13:12

Centenáriumi emlékérméket bocsátott ki az MNB Szegeden

A centenáriumi év alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „Szegedi Tudományegyetem” megnevezéssel ezüst és színesfém emlékérméket bocsátott ki tegnap. Ezzel egyidejűleg az MNB és az SZTE három évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

K. K.

Szeged, 20211112. Együttmûködési megállapodás írt alá az SZTE és a Magyar Nemzeti Bank. Képen: dr. Kandrács Csaba MNB alelnök, dr. Fendler Judit SZTE kancellár, dr. Rovó László SZTE rektor, dr. Kovács Péter SZTE GTK dékán, dr. Lázár György SZTE ÁOK dékán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a centenáriumi év tiszteletére kibocsátott emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatal épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics téri szökőkúttal. A hátlap kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós fiatalkori portréja látható, attól balra pedig a kutató kézjegye. Az érméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Fotó: Frank Yvette

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke ünnepélyes keretek között pénteken Szegeden bocsátotta ki a tízezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérméket, amelyekből egyenként ötezer darabot készítenek.

Majd az SZTE részéről Rovó László rektorral, Fendler Judit kancellárral és Kovács Péterrel, a Gazdaságtudományi Kar dékánjával aláírták a két intézmény közötti, hároméves együttműködési megállapodást.

Rovó László komoly előrelépésnek nevezte az egyetem életében az MNB gyakorlati tudásának és az SZTE képzési lehetőségeinek összeegyeztetését. Kandrács Csaba azt hangsúlyozta, a megállapodás az MNB számára is komoly előnyökkel jár.

Fotó: penzvero.hu

– Ahhoz, hogy a munkánkat magas színvonalon tudjuk végezni, nagyon jól képzett szakemberekre van szükségünk, és az egyik legjobb utánpótlásbázis a Szegedi Tudományegyetem – fogalmazott az alelnök, majd kitért arra is, hogy májustól az MNB feladatköre kiegészült a környezeti fenntarthatóság ügyével.

– Ahhoz, hogy ennek jól meg tudjunk felelni, mindenképpen szükség van arra, hogy kineveljük azt a szakembergárdát, amelynek tagjai a környezeti fenntarthatóság főleg finanszírozási oldalát átlátják és tudják támogatni, mélyíteni, elősegíteni. Hiszen a hatalmas nagy átállás, amely felé halad a világ, a zöldebb gazdaság irányába, hihetetlen nagy forrásokat igényel. Olyan szakemberek kellenek, akik ezeket a forrásokat elő tudják teremteni, megfelelően tudják becsatornázni – részletezte. Hozzátette, minden hazai egyetemmel elindították ez ügyben az együttműködést, és az egyik legjobb táptalajnak az SZTE bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában