Hódmezővásárhely

2021.11.23. 13:08

Egyelőre nem nő a parkolási óradíj

A városi közgyűlés novemberi ülésén kétszázról 250 forintra emelkedhetett volna a parkolási díj. A zöld rendszámú járművek ingyenes várakozását és a napijegyet pedig megszüntették volna. A várakozás rendjének egységes kialakításáról szóló, új önkormányzati rendeletet végül Gyöngyösi Ferenc képviselő javaslatára levették a napirendről.

Munkatársunktól

A parkolási díjak kérdése többször többféleképpen is szóba került az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay Péter jó néhányszor sérelmezte, hogy a kormány a Covid-helyzetre való tekintettel több hónapra ingyenessé tette a parkolást. A településen ez 2020-ban állítólag 33 millió forint bevételkiesést eredményezett. Azt is megírtuk, hogy most már szigorúan ellenőrzik a kórház és mentőállomás közötti parkolót, ahol az önkormányzat tavaly tette fizetőssé a parkolást.

A novemberi közgyűlésen pedig új parkolási rendelet megalkotása is szerepelt a napirendi pontok között, de Gyöngyösi Ferenc képviselő javaslatára végül nem tárgyalták.

A képviselő azzal érvelt, amíg a veszélyhelyzet tart, és ilyen benzinárak vannak, ne rójanak pluszterheket a lakosságra. Ezt valamennyi képviselő elfogadta.

A zöld rendszámú autók jelenleg ingyenesen parkolhatnak Hódmezővásárhelyen. Az új rendelet ezekre is kiterjedne, vagyis ezen járművek után is fizetni kellene parkolási díjat. A tartózkodási és lakóhelyhez kötött éves bérlet díját változatlanul hagynák az előterjesztés szerint, az továbbra is 10 800 forintba kerülne. A napijegyet megszüntetnék, így a napon belüli, hosszabb idejű parkolásért például annak, aki vidékről jön a szakrendelőbe kivizsgálásra, jóval többet kellene fizetnie, mint a jelenlegi hatszáz forint.

A parkolási óradíj kétszázról 250 forintra nőne.

A havi várakozási bérlet természetes személyeknek hatezer, a gazdálkodó szervezeteknek kilencezer forint lenne, míg az éves várakozási bérlet hatvanezer, illetve kilencvenezer forint. Az egészségügyi éves várakozási bérlet 10 800 forintba kerülne. Az újdonságként bevezetni tervezett, nem rendszámhoz kötött, felmutatóra szóló bérlet éves díját 250 ezer forintban határozták volna meg.

Hogy végül mikor veszi napirendre a hódmezővásárhelyi közgyűlés a parkolási rendeletet, arról nem esett szó a novemberi ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában