Már értékelik a beérkezett ajánlatokat

2021.11.19. 13:29

Eldől, ki tervezheti a harmadik hidat

Már értékelik a beérkezett ajánlatokat, amelyeket a harmadik szegedi Tisza-híd tervezőjének kiválasztása miatt írtak ki. Az erre szánt összeget elkülönítették, és várhatóan jövő év január végén, vagy legkésőbb február elején győztest hirdetnek, és megkötik a szerződést.

Munkatársunktól

Fotó: DM

Az Innovációs és Technológiai minisztériumban tárgyalt tegnap a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Nemesi Pál a Délmagyarországnak elmondta, hogy a központi téma a szegedi déli Tisza-híd megépítése volt. Kiderült, hogy már értékelik a beérkezett ajánlatokat, amelyeket a harmadik szegedi Tisza-híd tervezőjének kiválasztása miatt írtak ki.

A közbeszerzési eljárás nyertese készíti majd az engedélyezési és kiviteli terveket is.

Nemesi Pál hozzátette, hogy az erre szánt pénzt elkülönítették, és 2022 január végén, február elején győztest hirdetnek és megkötik a szerződést. A legfontosabb kérdésre, hogy mikor készül el a híd, Nemesi Pál azt mondta, hogy ez 4-5 éven belül várható. Tehát a kormánybiztos szerint, ha a szakmai terv kész lesz, akkor ciklusokon átívelően lehet megépíteni a hidat.

A harmadik Tisza-híd is része annak a kormányzati programnak, amelynek az előkészítésére 82 milliárd forintot biztosít a kabinet.

Január végén, február elején győztest hirdetnek. Fotó: DM

Jövőre 26 milliárd jut

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a legújabb kötelezettségvállalás 2021 és 2026 között fedezi a beruházások előkészítésével kapcsolatos költségeket, csak jövőre több mint 26 milliárd forint értékben. A forrás biztosításával a projektek haladásához szükséges következő munkafázis finanszírozása, és így végrehajtása vált lehetővé.

Az előkészítés esetleges további ütemeihez, később pedig a kivitelezéshez szükséges forrásokat, újabb kormánydöntésekkel lehet előteremteni.

2017-ben döntöttek

Orbán Viktor miniszterelnök 2017-es szegedi látogatásakor több mint két és fél órát tárgyalt Botka Lászlóval a Modern Városok programról. Akkor állapodtak meg abban, hogy megépül a déli Tisza-híd 40 milliárd forintból.

Régi álom

Nem új keletű a déli Tisza-híd terve, amely a Bécsi körutat kötné össze a Temesvári körúttal. A híd ötlete már a kilencvenes évek közepén felmerült.

2000-ben a fideszes Bartha László polgármester vezette közgyűlés egyhangúlag fogadta el a város 2010-ig javasolt fejlesztési koncepcióját, amelyben a híd megépítése is szerepelt. A 2001-ben készült tanulmánytervben egy 540 méter hosszú, 14 méter széles híd szerepelt gyalogos- és bicikliúttal, de később már vegyes forgalmú hídról volt szó, a Szeged–Makó vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában