Röszkén akadtak fet a határon

2021.11.30. 16:12

Lefoglalt ásványokat adományozott a NAV az egyetemnek – Fotók

Több mint két tucat különleges ásványt adományozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének. A pénzügyőrök Röszkén ellenőrizték azt a járművet, amelynek albán utasa nem jelentette be a vámköteles árut.

Koós Kata

Több mint két tucat különleges ásványt adományozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének. Fotó: Kuklis István

Összesen 26 darab szemet gyönyörködtető ásványt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az idei esztendő első félévében – számolt be Némedi-Varga Éva, a NAV vámigazgatási referense.

Több mint két tucat különleges ásványt adományozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének. Fotó: Kuklis István

– A pénzügyőrök a röszkei határkirendeltségen ellenőrzés alá vontak egy személygépjárművet, amelyben egy albán utas utazott. A kollégák megkérdezték, hogy van-e bejelenteni valója, amire nemmel válaszolt. Szúrópróba szerűen átvizsgálták a gépjárművet és a csomagjait. Két rekeszben és egy kartondobozban 26 darab igen különlegesnek tűnő ásványi terméket találtak – fejtette ki a pénzügyőr alezredes.

Minden egyes mintán többféle ásvány található. Fotó: Kuklis István

Az utas azt mondta, hogy ajándékba kapta az ásványokat, de eredetükről és értékükről semmilyen dokumentációval nem rendelkezett. A pénzügyőrök lefoglalták a kőzeteket, a szakértői vélemény szerint valószínűsíthető származási helyük Koszovó, értékük pedig kétezer euró.

– Az eljárás lezárását követően az albán utas nem kérte a vámkezelést, az ásványokat felajánlotta a magyar államnak. A hivatal úgy gondolta, hogy szakmailag a legjobb helyen a Szegedi Tudományegyetemen lesznek

– közölte Némedi-Varga Éva, aki tegnap adta át hivatalosan a kőzeteket az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének.

Az ásványokat, amelyek között pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrohotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit is található, Horváth Dezső, az SZTE TTIK dékánja és M. Tóth Tivadar tanszékvezető vette át és köszönte meg.

Minden egyes mintán többféle ásvány található. Fotó: Kuklis István

A tanszékvezető elmondta, az albán utas feltehetően a müncheni ásványbörzére igyekezett a kőzetekkel, amelyek a pénzügyőröknek köszönhetően a tanszék mintegy négyezer darabos Koch Sándor Ásványgyűjteményét gyarapítják majd a jövőben.

– Minden egyes mintán többféle ásvány található, mindegyiket alaposan megvizsgáljuk majd. Keletkezéstörténetet, genetikát és forrástörténetet állapítunk meg

– részletezte a tanszékvezető, aki azt is elmondta, a 26 kőzet a vizsgálatok után a tanszék lépcsőházi vitrinében kap majd helyet az aktuális Év ásványa mellett, hogy az oktatási és kutatási célokon túl a tanszék oktatói és hallgatói mellett bárki megcsodálhassa a mintákat, aki betér a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar főépületébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában