mindennel próbálkoznak

2021.11.17. 10:00

Még több a csalás a megyében

Csaknem kétszer annyi csalás történt idén szeptemberben Csongrád-Csanád megyében, mint egy évvel korábban. Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal közölte, és azokból kiderül, hogy országosan sem jobb a helyzet.

Suki Zoltán

Aki nem figyel, könnyen áldozattá válhat. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szinte minden lehetőséget ki­használnak a csalók arra, hogy könnyű pénzhez jussanak. Az idősek átverésén át egészen a személyes adattal visszaélésig, mindennel próbálkoznak.

Aki nem figyel, könnyen áldozattá válhat.
Illusztráció: Karnok Csaba

Nemrég például üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás két szegedi nő és egy sándorfalvi férfi ellen, akik az egyik mobilszolgáltató ügyfeleit csapták be.

A Szegedi Rendőrkapitányságon tettek feljelentést arról, hogy ismeretlenek megszerezték egy ügyfél adatait, és annak felhasználásával nagyértékű eszközöket rendeltek meg az egyik mobilszolgáltatótól.

A kapitányság nyomozói egy hónapon keresztül gyűjtötték az adatokat és hallgatták meg a tanúkat. Megállapították, hogy a 23 és 34 éves nők, illetve 34 éves társuk több sértettől telefonon szerezték meg a szemé­lyes adatát, majd azok felhasz­nálásával rendelték meg a kü­­lönféle elektronikai eszközöket a szolgáltatótól. Végül a termékeket szintén a csalás részeként, átvették.

A szegedi rendőrök a csalókat október 5-én elfogták, előállították, és kihallgatták.

Makón pedig nagyobb té­­tel­ben utazott egy társaság, amely hamis szállítóleveleket és számlákat állított ki. A valótlan dokumentumokkal éveken át, több mint 178 millió forintot csaltak ki egy makói cégtől.

A két 50 éves hódmezővásárhelyi és egy 41 éves makói férfi, valamint a 26 éves, szintén makói nő döntött úgy, hogy az egyik helybeli nagyvállalkozást verik át a hamis iratokkal. 2014-től bűnszövetségben dolgoztak.

A Makói Rendőrkapitányság nyomozói és járőrei még augusztus 2-án összehangolt akcióban összesen 14 helyszínen tartottak házkutatást Makón, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Maroslelén, ahol megtalálták a bizonyítékokat.

Ez csak két eset a közelmúlt­ból, amiben csalás miatt kell nyomozniuk a rendőröknek a megyében. A Központi Statisztikai Hivatal most közölte, hogy hét megyében csökkent, országosan nőtt a csalások száma az előző év szeptemberéhez képest. Csongrád-Csanádban idén 52, tavaly szeptemberben pedig csak 28 ilyen bűncselekmény történt.

Csongrád-Csanád megyében idén 52, tavaly szeptember- ben pedig csak 28 ilyen bűncselek- mény történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában