Hódmezővásárhely

2021.11.20. 20:00

Régészszerda lesz a Tornyai-múzeumban

Munkatársunktól

Tramtrain másként: régészeti leletanyag 3,6 kilométeres nyomvonalról. Fotó: Tornyai János Múzeum

Két régészeti programmal is várják szerdán a múltunk iránt érdeklődőket a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum­ba. Délután 16 óra 30 perckor nyílik a Párhuzamok című, a tramtrain nyomvonalán végzett régészeti kutatások eredményeit bemutató kiállítás. Fél órával később már A krízisek évszázada címmel folytatódik a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat Szabó Gábor tanszékvezető egyetemi docenssel, aki a járványok, természeti katasztrófák és az első lovas nomádok érkezése a Kárpát-medencébe a Kr. e. 7–8. században címmel tart előadást.

Tramtrain másként: régészeti leletanyag 3,6 kilométeres nyomvonalról.
Fotó: Tornyai János Múzeum

Öt év alatt kétezernél is több munkaórát töltöttek a vásárhelyi Tornyai János Múzeum régészei a tramtrain városi szakaszán: hozzávetőlegesen hét és fél ezer tárggyal gazdagodott a városi közgyűjtemény. Eddigi várostörténeti feltételezések bizonyítékai is felszínre kerültek a villamosvasút nyomvonalához köthető feltárásokon. A négyéves ásatás és a leletanyag mindenképp történelmi jelentőségű. Egyszeri és megismételhetetlen kutatási lehetőség kínálkozott egy ma már csaknem teljesen beépített, 3,6 kilométer hosszú nyomvonalon és annak környezetében. Az egészen március végéig látogatható tárlat a régészeti feltárás szemüvegén keresztül mutatja be a nagyszabású építkezés hódmezővásárhelyi mozzanatait. A régészeti leletek, a múltunkból ránk maradt tárgyak, mint történelmünk mozaikjai jelennek meg. A kiállítás érzékelteti, hogy az elmúlt évek során miként bővültek ismereteink, hogyan változott meg ezáltal Hódmezővásárhely múltjáról alkotott képünk.

A régészeti leletek, a múltunkból ránk maradt tárgyak, mint történelmünk mozaikjai jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában