Csongrád-Csanád megye

2021.11.17. 07:00

Szalagavató bálok: van, ahol már elhalasztották, mások kivárnak

Elindult a szalagavató bálok szezonja, amelyet azonban a Covid negyedik hulláma jelentősen befolyásol. Megyei körképünkből kiderül, vannak iskolák, amelyek már bejelentették a program halasztását, mások még kivárnak, vagy speciális megszorító intézkedésekkel igyekeznek garantálni a résztvevők egészségének megóvását.

Timár Kriszta

20211009 Nyíregyháza A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzős diákjainak is feltűzték a szalagot. A szalagtűző ünnepélyes pillanatai után a végzős diákok szalagavató tánccal és közös énekekkel, műsorokkal köszöntötték a megjelent vendégeket. Fotók: Janics Attila JA Kelet-Magyarország

Forrás: Illusztráció

Fotó: Janics Attila

Megkezdődött az iskolai báli szezon: a következő időszakban minden középiskolában esedékessé válik a szalagavató bálok megrendezése. Az egyre durvuló járványhelyzet azonban felülírhatja a terveket. Van, ahol már most bejelentették, hogy elhalasztják ezt a programot, máshol kivárnak, megint máshol pedig különböző megszorító intézkedésekkel tartják meg. Egységes szabályozás mindenesetre még nincs a tömegrendezvényekkel kapcsolatosan, mindössze egy Kásler Miklós által október végén jegyzett levél, amelyben az EMMI arról tájékoztatja az intézményvezetőket, hogy mivel a szalagavató bál speciális iskolai rendezvénynek minősül, nem vonatkozik rá a veszélyhelyzetben előírt szabályozás.

A diákok és tanárok tehát korlátozás nélkül mehetnek az ünnepségre, azonban a szülők és családtagok csak védettségi igazolvánnyal.

A tél vége még messze van

A levél keltezése óta eltelt 3 hétben azonban a járvány berobbant Magyarországon, ennek megfelelően pedig vannak intézmények, amelyek a szalagavató bál elhalasztása mellett döntöttek – például a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikumban, ahol egyébként az ünnepség a múlt héten lett volna. Kíváncsiak voltunk, a többi iskolában milyen tervek vannak a végzősök legnagyobb ünnepségével kapcsolatosan. A körkérdésünkre kapott vá­­laszokból kiderült: azokban az intézményekben, amelyekben a tél második felére tervezték a szalagavatót, természetesen még kivárnak, és reménykednek, hogy nem kell törölniük a programot: ilyen például a szegedi Eötvös, ahol január 22-én, illetve a Tömörkény, ahol február 5-én lesz a tervek szerint. Azoknál az iskoláknál azonban, amelyek a közeljövőben tervezték ezt a bulit, már most muszáj volt döntést hozni.

Kevesebb vendég, rövidebb ideig

A Karolinában most hétvégén tartották volna a szalagavatót, de elhalasztották, viszont a gyerekeknek megígérték: bepótolják majd ezt a fontos eseményt. Tudunk olyan szegedi intézményről, ahol a jövő hétvége a kijelölt időpont: ott többször módosították a részvétel feltételeit. A diákonként 4 vendéget először 2-re csökkentették, a legutóbbi vál­­tozat szerint pedig a vendégek nem lehetnek jelen egész este, csupán a táncokat nézhetik meg. Az általunk megkérdezett szülők azonban nem elégedetlenek, mert mint mondják, örülnek, hogy legalább így megtartják a programot, és a gyerekeket nem fosztják meg az első báljuk élményétől.

Csongrádon és Szentesen is megtartanák

A Batsányi János Gimnázium­­ban és a Horváth Mihály Gim­­náziumban is úgy ké­­szül­nek, hogy december 11-én, szombaton meg­­­rendezik szalagavató ünnepségüket. Mint Kiss At­­ti­­lától, a csongrádi gimnázi­­um igazgatójától megtudtuk, a ki­­tűzött dátum előtt 7-10 nappal döntenek arról, hogy hány meghívott vendég vehet majd részt az eseményen, B terv-ként pedig arra is felkészültek, hogy más időpontban tartsák meg a szalagavatót. Tóth Tamás, a szentesi intézmény vezetője úgy fogalmazott, pillanatnyilag úgy látszik, meg lehet tartani a rendezvényt. Az EMMI által kiadott állásfoglalás szerint járnak el, azaz a résztvevő diákoktól nem, de a nézőktől megkövetelik majd a védettségi igazolványt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában