sokaknak fogalmunk sincs arról, hogy mi van

2021.11.04. 16:06

Vállalkozói nap volt a kamarában

Idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara népszerű vállalkozói napját csütörtökön, amely ezúttal a Visszatérés tótágasból?! címmel jelentkezett. A tudásátadást és kapcsolatépítést célzó rendezvényen arra keresték a választ, hogy a másfél éve felforgatott világunk visszatér-e a megszokott kerékvágásba és ez hogyan sikerülhet.

Kovács András

20211104 Szeged Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország V. Vállalkozói Nap a kamarában. képen: Füredi Júlia író

Fotó: Frank Yvette

A vállalkozói nap részvevőit Palotás Sándor és Tóth Gábor kamarai alelnökök köszöntötték a szervezet Párizsi körúti székházában, majd a már szokásos mobiltelefonos játékkal indították a programot.

Az első előadó, Füredi Júlia szervezetpszichológus, HR-szakember arról beszélt, hogy amikor beütött a járvány, először azt gondoltuk, ilyen nincs, nem lehet. Traumát okozott, nem volt modell a megoldásra, eszköztelennek érezték magukat a vállalkozások. Mindenki gyorsan digitális lett, pedig nem, csak sokan kaptak laptopot és otthonról dolgoztak. Szerinte lelkesedés és idétlenség faktor is volt az elején.

A járvány második hulláma az új normalitásról, a harmadik az építkezésről a régihez visszatérésről szólt, nem kevés fásultsággal, belekényelmesedéssel.

– Hiányolták a vezetők a lendületet a beosztottakból, most a negyedik hullámban pedig fogalmunk sincs arról, hogy mi van – mondta az előadó, hozzátéve, a hibridmegoldás nem az igazi. Vagyis nem visz előre, hogy otthon is meg a munkahelyen is dolgozik az alkalmazott, és persze a hétfőt és a pénteket választja távmunkának, így csinál magának nagyon hosszú hétvégét.

Sokan voltak kíváncsiak a programra. Fotó: Frank Yvette

Moldován András, a Jack’s Burger étteremlánc és az Animalsoft Állattenyésztési szoftverfejlesztő cég tulajdonosa arról beszélt, hogy a mai keresleti világban elhagyják a munkahelyet a dolgozók, ha nem érzik jól magukat.

Mindenki a legjobb alkalmazottakat keresi, de azok csak a legjobb főnökök „alá” fognak elmenni, ugyanis nem minden a pénz és a szolgálati autó.

Szerinte a létező legnagyobb hiba, ha a vezető nem tartja be ígéretét, a felmondások 70 százaléka a főnök miatt van. Beszélt a sertéságazat nehézségeiről, arról, hogy 350-400 milliós veszteségük lesz, de túlélik, mert sokat tanultak.

– A kedvesség ingyen van és jól fizet, fontos, hogy az alkalmazottak is elégedettek legyenek, és akkor munkájukkal is azok lesznek a partnerek, a megrendelők – mondta a boldogságról, mint cégkultúráról.

A programban szokásos kerekasztal moderátora Seres Erika HR-szakember, coach volt, aki Czimbalmos Leventével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern vállalkozások programjának szakmai vezetőjével, Márkusné Laczi Bettinával, a Komplex Assistant Kft. ügyvezetőjével, Knezevics Viktorral, a 3rdGEN Zrt., Creativ IT Egyesület elnökével és volt kollégánkkal, Katkó Krisztinával, az Alkimista Kulináris Műhely séfjével, tulajdonosával beszélgetett.

Utóbbi azt hangsúlyozta, hogy a vendéglátásban dolgozó közel félmillió ember sorsa igazából nem fog rendeződni 2023 előtt.

A digitalizációt mindenki említette, és azt, hogy beengedjük a másik embert a lakásunkba az otthoni munkával.

Miben más az új normális? Erre is válaszoltak a kerekasztal résztvevői. Volt, aki úgy vélte, hogy a járványhelyzet közelebb vitte az emberiséget a fenntarthatósághoz. Elhangzott, hogy az új helyzetben nagyon fontos az őszinte vezetői kommunikáció, megosztani a problémákat is a beosztottakkal. Edison is több ezerszer hibázott, mire kifejlesztette a villanykörtét.

– Nem buktam el 3000-szer, sikeresen kizártam az anyagok kombinációinak ennyi módját, ami nem működik – mondta egykor.

Az idei Jam Session kérdéseire Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosa és Litkai Gergely, a Dumaszínház művészeti vezetője válaszol, itt a moderátor Palotás Sándor, a megyei kamara kereskedelmi alelnöke, a Déli-Farm Kft. ügyvezetője volt.

A színházi világról megtudtuk, hogy nehéz helyzetben van, és ez annál inkább igaz, minél idősebb a közönsége.

És az is igaz, hogy amíg az emberek felkelnek reggel és elmennek dolgozni, addig az ország működik. És minden válság egy kicsit tisztító hatással is van a társadalomra. Mit csinál az ember, ha nem csinálhat semmit? A válasz: tenni kell az embernek tovább a dolgát a dumaszínháznál és az ásványvíziparban is, alkalmazkodva körülményekhez, amit lehet akár stratégiai játéknak is tekinteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában