Megválasztották a főigazgatót

2021.11.17. 19:14

Visszakoztak: Nem drágul a parkolás Vásárhelyen

Megyesi Beáta lett a 2022. január 1-től működő a Tornyai János Múzeum, Könyvtár, Művelődési Központ integrált intézmény főigazgatója. A szakembert három pályázó közül választotta ki a közgyűlés.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Nyár elején döntött a közgyűlés arról, hogy szeptember 1-től egy nagy szervezet, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ ernyője alá vonják a város kulturális intézményeit, a Tornyai János Múzeumot, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot, valamint a Németh László Városi Könyvtárt és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárat.

Újra ki kellett írni a pályázatot

Valaki azonban hibát követett el az önkormányzatnál, ezért a tervezett, szeptember 1-i időponttól mégsem kezdhette el működését a város összevont kulturális intézménye. A jogelőd és jogutód szervezet beolvadási és törlési dátumait nem sikerült összhangba hozni, ezért érvényteleníteni kellett a főigazgatói pályázatot is. A működés kezdetét pedig 2022. január 1-re tolták ki. Akkor egyébként egy jelentkező akadt a posztra.

Hatból három nem felelt meg a kiírásnak

Az újonnan meghirdetett főigazgatói pályázatra viszont hatan pályáztak, de hármójuk anyaga nem felelt meg a kiírásnak, így hárman maradtak versenyben: Kissné Urgyán Mária nyugállományban lévő közművelődési szakember, aki 43 évig dolgozott a kultúra területén, Megyesi Beáta, valamint Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ megbízott igazgatója.

A közgyűlés Márki-Zay Pétert támogató többsége úgy döntött, Megyesi Beátát bízzák meg a feladattal. Az új főigazgató Szegeden él, történelem-könyvtár szakon végzett a főiskolán, idén pedig közművelődési végzettséget is szerzett. 20 évig könyvtáros volt a Somogyi-könyvtárban, két évig a röszkei művelődési házat vezette. A közgyűlésen arról beszélt, rengeteg fejlesztési elképzelése van. A hagyományos értékeket, szolgáltatásokat továbbvinné, de fogékony az innovatív megoldásokra is.

A közgyűlésen eredetileg a parkolási díjak emeléséről is tárgyaltak volna, óránkénti 200 forintról 250-re nőtt volna a tarifa, de Gyöngyösi Ferenc képviselő javaslatára végül levették a napirendről. A képviselő azzal érvelt, amíg a veszélyhelyzet tart és ilyen benzinárak vannak, ne rójanak plusz terheket a lakosságra.

Kóstolóra várják majd a szülőket

Szerdán délután közmeghallgatást is tartott a közgyűlés, amelynek egyik fő témája a közétkeztetés kiszervezése volt. A közmeghallgatáson részt vett a nyertes cég, a Prizma Food Szolgáltató Kft. vezetője, Boros Attila is, aki elmondta, cégük a hét legnagyobb közétkeztetési vállalkozás egyike, naponta csaknem 50 ezer adag ételt állítanak elő. A környékben Orosházán, Békéscsabán és Medgyesegyházán is jelen vannak. Hódmezővásárhelyen január 1-től veszik át a konyhák működtetését. Mivel lakossági kérdés nem érkezett, Márki-Zay Péter azt mondta, szerinte a szülőket elsősorban az érdekli, hogy ehető étel kerül-e a gyermekük asztalára és milyen lesz a konyhai higiénia. Boros Attila hangsúlyozta, rendelet szabályozza, hogy mennyi cukor vagy só kerülhet az ételbe. Januártól a szülőket bármikor kóstolásra várják, ami díjmentes lesz, cserébe egy kérdőívet kell kitölteniük a tapasztalataikról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában