Helyi közélet

2022.01.26. 13:35

Kistelek is az Úszó Nemzet Programban

I.P.

Az úszásoktatás a kisteleki termálfürdő tanmedencéjében lesz.  Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Magyar Úszó Szövetséggel, és részt vesz az Európában egyedülálló Úszó Nemzet Programban, amelyben a Dél-Alföldről még Kecskemét és Szarvas érintett. A részletekről Domonics János alpolgármesterrel beszélgettünk. 

– Az egyeztetések ősszel zajlottak, megkötöttük a megállapodást, és a start január 31-én lesz. Az országos programban óvodás nagycsoportosok és az általános iskolák elsősei, másodikosai vesznek részt, az a cél, hogy a gyerekek harmadikos korukra biztonságosan tudjanak úszni 100 métert három úszásnemben – sorolta. 

A kezdeményezésben nemcsak Kistelek érintett, hanem a járás minden települése, vagyis a székhelyen kívül Baks, Balástya, Csengele, Ópusztaszer és Pusztaszer. Domonics azt mondta, az ötletet mindenütt nagy örömmel fogadták, csatlakoztak az óvodák és az általános iskolák. Az indulást tesztelés, úgynevezett pilot, vagyis bemutató, próbaprojekt előzte meg, amelybe Budapesten, Debrecenben és Tokajon 3000 gyereket vontak be. 

– A programhoz mindent a szervező szövetség ad, nekünk a helyszínt kell biztosítani az úszásoktatáshoz, amelyet ismert edzők végeznek majd, és ami hetente egy összevont, hosszabb testnevelésórát vesz igénybe. Az, hogy mindent a Magyar Úszó Szövetség ad, szó szerint értendő: az óvodásoknak, kisis­kolásoknak a felszerelést, az úszószemüvegtől kezdve a dresszen át a köntösig, és a kicsiket oda-vissza szállító buszokat és kisbuszokat. A részvétel nem kötelező, de a felmérések során sok család csatlakozott – mondta Domonics János. Hozzátette, hogy Kistelek támogatja a programot, már csak azért is, mert korábban az önkormányzatnak is volt hasonló programja, éveken keresztül működött, és szintén a nagycsoportosokat, az 1. és 2. osztályosokat célozta meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában