Szegedi hírek

2022.01.25. 18:32

Magyarország a CIA nagyítóján keresztül

A kommunista propaganda szerint az 1956-os forradalmat ügynökök szervezték. Valóban igaz ez? És milyen képet festett Magyarországról a Central Intelligence Agency (CIA) akkoriban? Ezekre a kérdésekre kaptak választ azok, akik részt vettek kedden a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett beszélgetésen Szegeden.

Stephen Travis Sholl és Máthé Áron beszélt arról, hogy a CIA miként látta hazánkat az ötvenes években. Fotó: Frank Yvette

Az eseményen Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, valamint Stephen Travis Sholl, az MCC vendégoktatója mutatta be a forradalom kitörésének körülményeit és utóhatásait.

Fotó: Frank Yvette

 

Stephen Travis Sholl, aki több száz Magyarországra vonatkozó CIA-aktát tanulmányozott 1950-től 1980-ig, azt mondta, hogy hazánkat katolikus, konzervatív országnak tartották az ötvenes években, valamint az akták szerint az emberek 90 százaléka antikommunista volt és nem értettek egyet a fennálló rendszerrel. Kiderült az is, hogy a hírszerzők tévesen ítélték meg hazánkat, nem hitték, hogy a magyarok részéről komolyabb ellenállásra lehet számítani a szovjetekkel szemben. Egyébként a későbbi akták szerint a hírszerzők megalázónak érezték, hogy így vélekedtek az akkori helyzetről – tette hozzá.

 

 

A szakember talált egy Szegedről szóló jelentést is, amely arról ad számot, hogy '56 márciusában katonai állomáshelyek jöttek létre a városban, valamint arról is ír, hogy az ÁVH miként küldött ide egy különítményt. Az eseményen elhangzott, a CIA a hatvanas évek közepéig attól tartott, hogy újabb forradalom tör majd ki, azonban amikor Kádár hatalomra került, akkor megváltozott a nézetük, szerintük ő pozitív változást, fejlődést hozott az országunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában