Helyi közélet

2022.02.10. 15:15

Nincs sok kóbor kutya a Kisteleki járásban

Munkatársunktól

Akadnak kóbor ebek a járás kistelepülésein, de sok gondot nem okoznak. Archív Fotó: Karnok Csaba

Különösebb gondot nem jelentenek, belterületen időnként megjelennek – mondta Ujvári László, Balástya polgármestere a gazda nélküli, vagy megszökött kutyákról, amelyek a legkisebb településen is problémát okoznak. Hozzátette, egyfajta megoldást jelenthet az ivartalanítás, amelyre pályázaton nyertek forrást, illetve befogják és biztonságos helyre szállítják a kódorgó jószágokat. 

 

Bakson, Búza Zsolt polgár­mester közlése szerint a kóbor kutyák állandó gondot jelentenek, egyszerre nyolc-tíz is szokott lenni, és hiába fogják be az ebeket, a környéken nincs telep, menhely vagy erre szakosodott alapítvány, amely befogadná az állatokat, mert azoknál is telt ház van. – Még úgy sem, hogy minden költséget vállalna önkormányzatunk, saját telep létrehozására viszont nincs lehetőségünk. Ezért jobb híján igyekszünk a feltételezett tulajdonosokra hatni, hogy jobban figyeljenek az állataikra – tette hozzá. 

 

Pusztaszeren nem veszélyes a helyzet, időnként találnak csak a la­kosok kóbor kutyákat – tudtuk meg Máté Gábor polgármestertől. 

 

Csengelén sem jellemzőek a gazda nélkül flangáló ebek. – Legutóbb egy idősebb nő jelezte, hogy veszélyben vannak a tyúkjai egy kicsapott kutya miatt, amelyet aztán az, aki eladta egy helybelinek, befogott és elvitte – elevenítette fel Tóth Tibor polgármester. 

 

Makra József, Ópusztaszer első embere arról számolt be, hogy időszakosan fordul elő a jelenség, akkor befogják az állatokat, és biztonságos telephelyre viszik őket. 

 

– A kiszökött vagy kicsapott gazdátlan kutyák nem okoznak nagyobb gondot, emberre nem támadnak, de a bicikliseket megkergetik. Viszont több csippel és oltással sem rendelkezik. A gazdákat írásban figyelmeztetjük – közölte Tódor Sándor kisteleki városrendész. 

 

A hétvégén 3 eb volt a menhelyükön, ebből egy már visszakerült a gazdájához, egy másiknak ismerik a tulajdonosát, csippel ellátva, beoltva kerül vissza hozzá, és a költségeket neki kell állnia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában