Szegedi hírek

2022.03.01. 16:05

Két új gyógyszertárat nyit az SZTE

Fotó: Karnok Csaba

A Pirula projekt keretében két új, közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító, vényforgalmú gyógyszertárat nyit a Szegedi Tudományegyetem. A Centrál patika az újklinika épületében, a Régió gyógyszertár pedig a Tisza Lajos körúti szakorvosi rendelőben működik majd. Előbb szerdán, utóbbi a napokban nyitja meg kapuit a lakosság előtt – jelentette be az egyetemvezetés március 1-jén.

Az újklinika épületében található Centrál gyógyszertár ünnepélyes szalagátvágását kedden tartották. Fotó: Karnok Csaba

Rovó László rektor elmondta, a modellváltással új lehetőségek nyíltak a Szegedi Tudományegyetem számára. Ezek megragadásának egyik első lépcsőfokának tekinthető az új gyógyszertárak megnyitása. Fendler Judit kancellár azzal folytatta, hogy az új patikák a fő cél, azaz a betegek ellátása mellett a gyógyszerészképzést is szolgálják majd.

 

– A gyógyszertárak megnyitását az is elősegítette, hogy a szegedi egyetem kormányzati segítséggel 2019-ben saját kézbe vette a radiológiai ellátást. Tulajdonképpen annak a külső szerződésnek a felmondása és az eszközpark kormányzati támogatásból történő beszerzése tette lehetővé, hogy felszabaduljanak olyan központi helyek, amelyek alkalmasak gyógyszertárak kiépítésére – fejtette ki. 

 

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke kiemelte, ahogy a klinikai központ a teljességre törekszik az orvosi ellátás tekintetében, ugyanez a holisztikus szemlélet a vezérelv a gyógyszerészeti ellátással kapcsolatban is. Bodó Gabriella intézetvezető főgyógyszerész az új gyógyszertárak további fontos céljaként hangsúlyozta, hogy a betegek közelében hidat képeznek, ezzel biztosítják, hogy létrejöjjön a beteg-orvos-gyógyszerész hármas magasabb szintű együttműködése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában