Csongrád-Csanád megye biztonságos

2022.03.12. 10:46

Megyei közgyűlést tartottak Szegeden

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat pénteken tartotta közgyűlését a szegedi Belvedere üléstermében, a napirendek között szerepelt beszámoló a megye közrendjéről és közbiztonságáról, a tavalyi költségvetési rendelet technikai módosítása és tájokoztató beruházásokról, pályázatokról.

I. P.

Szeged, 20220311. Csongrád-Csanád megyei közgyûlés. Képen: Dr. Polyák Zsolt megyei rendõrfõkapitány. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány 2021-et taglaló, közrendről és közbiztonságról szóló beszámolójával kezdődött a megyei önkormányzat pénteki közgyűlése. A dandártábornok közölte, jó, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az elmúlt évben is a főkapitányság és a városi rendőrségek. - Negatív visszajelzést nem kaptunk, a felvetett problémákat igyekeztünk megoldani és törekedtünk a lakossággal való párbeszédre, annak fenntartására. A településeken biztonságdeficit nem keletkezett, beszámolóinkat mindenütt elfogadták az önkormányzatok - jelentette ki.

 

Megemlítette, hogy a migráció már 2015 óta komoly munkát jelent a rendőrségnek, és a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet feladatait is megoldották. A regisztrált bűncselekmények száma 16,7 százalékkal csökkent Csongrád-Csanád megyében - 100 ezer főre 1223 jutott, ami az 5. legjobb az országos összevetésben -, illetve ezzel párhozamosan javult a nyomozás eredményessége. Emberölés 11 volt, pontosabban annyinak a felderítése fejeződött be tavaly, és egyik sem volt leszámolás jellegű, családi veszekedés vagy szerelemféltés okozta. Az utcák, terek kiemelt helyszínek, a bűncselekmények 32 százalékát közterületen követték el. 

 

Nagyon fontos, hogy az úgynevezett reagálási idő 14,28 perc, a bejelentéstől számítva átlagosan ennyi idő alatt értek a megyei rendőrök a helyszínre. Csökkentek a közlekedési balesetek - a halálos kimenetelűek kicsit nőttek -, melyeknek továbbra is első számú oka a gyorshajtás és kétharmadukért a személygépkocsik, 17 százalékukért a kerékpárok felelősek. - A bűn- és balesetmegelőzésre ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítunk - szögezte le Polyák Zsolt. 

 

A beszámolót egyhangúlag fogadta el a testület, akárcsak a tavalyi költségvetési rendelet technikai módosítását, vagyis a főösszegek nem változtak. Zárásként Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke a futó projektekről és a pályázatokról adott tájékoztatást, megemlítve például a befejezett Szeged-Sándorfalva-Dóc-Ópusztaszer kerékpárutat - ebben a hónapban adják át ünnepélyesen - és az identitás erősítést, melyet nyáron várhatóan további 10 rendezvénnyel folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában