Szegedi hírek

2022.03.31. 19:12

Pályaorientációs szülői értekezletet tartottak Szegeden

A szakképzés rendszeréről, illetve az ebben rejlő lehetőségekről tartottak csütörtökön pályaorientációs szülői értekezletet a kamarai székházban felsős diákok és szüleik számára. A rendezvény célja az volt, hogy a tanulók, a szüleik és a pedagógusok szélesebb rálátást nyerjenek a szakképzés egészére és a különböző szakmákra.

Munkatársunktól

Fotó: Kuklis István

A kamara 2013 óta szervez hasonló eseményeket. A komplex programunkba, amelyben a szakmák világát mutatjuk be, hatodikosokat, hetedikeseket és nyolcadikosokat igyekszünk bevonni. A szülők pedig azért fontos célcsoport, mert az új szakképzési rendszerrel kapcsolatosan az ő tájékozódásuk is fontos – mondta el Horváth Gábor, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője.

 

A tapasztalatok szerint még mindig kevés szülő van tisztában azzal, hogy az alapszakmák 2020-as bevezetésével és az ágazatok meghatározásával már nem szakmára, hanem ágazatokra jelentkeznek a szakképzésben részt vevő diákok. A csütörtöki előadáson erről ugyanúgy szó esett, mint a duális képzés rendszeréről, valamint a szakképzési munkaszerződésről, amely a korábbiaknál jóval magasabb díjazást jelent a tanulók számára. Arra is felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy megfelelő hozzáállással és szorgalommal akár már a diákévek alatt állást találhatnak a fiatalok, hiszen a gyakorlati képzőhelyek szívesen szerződnek a számukra megfelelő munkaerőnek bizonyuló tanulókkal.

 

Jó szakemberből minden szakmában hiány van, így a szakképzés mindig jó választás – mondta Horváth Gábor. Természetesen vannak preferált ágazatok: jelenleg például az informatika iránt a legnagyobb az érdeklődés. Az iskolatípusok közül pedig az 5 éves technikumokba van nagyobb arányú jelentkezés. A kétféle szakképzés sajátosságairól egyébként szintén szó esett a csütörtöki rendezvényen.

 

A kamara a korábbi években ezt a programját mindig iskolai szülői értekezleteken tartotta meg, idéntől viszont már a kamara székházába várják az érdeklődőket, az előadók között pedig ágazati képviselők is vannak. Csütörtökön például Bálint Ferenc, a Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, a Dél-alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület elnöke beszélt vendéglátás és turisztika témakörében, Kis Kornélia, a MOLTECH AH Anyagmozgatás- és  Hajtástechnikai Kft. menedzser asszisztense pedig a gépészet világába vezette e az érdeklődőket. A múlt heti hasonló rendezvényen az EPAM képviselője az informatikáról beszélt, a KÉSZ Kft. előadója pedig az építőipar érdekességeire világított rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában