Szeged

2022.04.07. 19:29

A jó kihallgatás ítéletmentes

Tanúkihallgatás a gyakorlatban címmel tartott kerekasztal beszélgetést az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete az egyetem hallgatóinak. Az eseményen Laczi Beáta csoportvezető ügyész, Hornyák Szabolcs adjunktus és Ragány Zoltán ügyvéd osztotta meg tapasztalatait a fiatalokkal.

K. A. R.

Szó volt például arról, hogy ellentétes vallomások esetén fontos a szembesítés, mert amíg nincsenek tisztázva az ellentmondó állítások, addig nem lehet ítéletet hozni. Más az, amikor nem négyszemközt, a hatósági személynek mondja el valaki a vallomást, hanem a nyomozás során a két felet egymással szembe ültetik, ilyen esetekben sokszor megváltoznak, finomodnak a vallomások – magyarázták.

 

Fontos, hogy a tanút önmagával is szembesíteni kell akkor, ha időközben megváltoztatja a vallomását, mást mond a nyolcadik tárgyaláson, mint az elsőn – tették hozzá. Éppen ezért nagyon fontos a pontos jegyzőkönyvezés, valamint a hangfelvétel és a videó készítése is a kihallgatás során.

 

A szakemberek szerint a kihallgatást végző személyeknek mindig érthetően, megfelelő szinten kell fogalmazniuk az eljárással érintett személlyel folytatott beszélgetés során, és tekintettel kell lenniük a tanú aktuális állapotára is. Türelemre, empátiára, higgadtságra van szüksége a kihallgatónak, aki nem kelhet ki magából, nem használhat megalázó kifejezéseket a tanúval szemben. 

 

Elhangzott, a jó kihallgatás ítéletmentes, nem szabad, hogy a kihallgató előítéletekkel kezdje meg a beszélgetést a tanúval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában